RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Regnet skylte bort ett års arbeid

OVERVANN: I løpet av kort tid strømmet vannet inn på gårdsplassen og videre inn i huset. Gulvene i førsteetasje er ødelagt, mens en takstmann skal vurdere skadene på mandag. Kommunen hadde representanter til stede, men de slo raskt fast at det var lite de kunne gjøre. I hagen på den andre siden av huset, gjorde vannmassene at plattingen flyttet seg mange meter
OVERVANN: I løpet av kort tid strømmet vannet inn på gårdsplassen og videre inn i huset. Gulvene i førsteetasje er ødelagt, mens en takstmann skal vurdere skadene på mandag. Kommunen hadde representanter til stede, men de slo raskt fast at det var lite de kunne gjøre. I hagen på den andre siden av huset, gjorde vannmassene at plattingen flyttet seg mange meter Foto: Rune Bernhus (Romerikes Blad)
Mandag var de ferdige med oppussingen etter ett års slit. Noen dager senere må de begynne på nytt.

Kenneth Klever og Linda Larsen hadde tatt seg en velfortjent ferie da det heftige regnværet bøttet ned over Romerike lørdag.

Utpå ettermiddagen fikk de telefonen som spolerte sommeren 2012, skriver Romerikes Blad.

- Jeg har aldri i hele mitt liv vært så skuffet. Dette var som å få et slag midt i trynet, sier Klever.

«Innsjøen» utenfor huset gir også et godt bilde på hvordan det så ut innendørs.

- Det var vann 15 centimeter opp på veggen. Alle gulvene er for eksempel ødelagt, sier han.

Må begynne på nytt
Oppussingen har de holdt på med i ett år. Mandag ble de siste stillasene tatt ned og samboerparet dro på ferie.

- Det eneste som gjensto da, var å male noe utvendig. Det gjorde maleren seg ferdig med midt i uka. Vi har lagt ned mange timers arbeid og jeg tror ikke faren min har holdt på med mye annet.

Under en uke fikk huset stå i fred. Nå må de begynne på nytt.

- Da er vi vel i gang igjen, da, gliser samboerparet.

- Dere ler?

- Ja. Hva annet kan vi gjøre? Jeg har hatt ferie i 14 dager og det har regnet hver eneste dag. Siste feriedagen fikk vi telefonen om det som hadde skjedd her hjemme. Og som om ikke det er nok: Da vi skulle legge oss på hytta, så viste det seg at taket var lekk. Hele senga var klissbløt, sier Klever.

Venter på takstmann
Foreløpig vet de ikke hvor store skader regnvannet har ført til. Det er liten tvil om at gulvet i hovedetasjen må byttes, men de vet ennå ikke om utvendige skader.

- Det kommer en takstmann på mandag. Imens har vi fått beskjed om å la alt stå slik det var da vi kom hjem.

- Har dere noe sted å bo?

- Onkelen min har en leilighet som står tom. Vi kan få bo der. Men det er klart. Jeg har veldig lyst til å bo i mitt eget hus. Det er det jeg har jobbet for i ett år nå.

Samtidig med husrenoveringen, har Statens vegvesen bygget både gangvei og tatt andre grep utenfor tomta. Samboerparet har fått dekket kledning og lydisolering av veivesenet.

- Vannet kom fort, og steg flere centimeter på få minutter. Vi lurer jo på om det har noe med veiarbeidet å gjøre. Vannstanden sto én meter høyere på den andre siden av veien, forklarer han.

Da Romerikes Blad var på stedet lørdag ettermiddag – mens samboerparet fortsatt var bortreist på ferie – hadde familie, venner og naboer tatt grep. De hadde fått tillatelse av forsikringsselskapet til å bryte seg inn i huset og var i full gang med å redde inventaret så godt de kunne. Møbler og gjenstander ble båret opp i andreetasje. Det som var for stort ble plassert på mursteiner.

- Vi har mange gode venner og er svært takknemlige for jobben de gjorde, sier Larsen.

Travelt for brannvesenet
110-sentralen på Romerike opplyser at det var nok å gjøre lørdag. Trær veltet over veiene, kjellere fylt med vann måtte pumpes, mens enkelte gangveier ble stengt som følge av vannmassene.

- Men det var ikke fryktelig mye. Vi registrerte 23 oppdrag. Da har vi også kunnet ta tre-fire hus i samme slengen, opplyser vaktleder Øyvind Arntsen.

Mange av oppdragene var på ettermiddagen eller tidlig kveld. Etter hvert ble arbeidsmengdene for brannmannskapene mindre.

- Eidsvoll fikk mest, men også Ullensaker, Nes og Sørum hadde sin andel. Vi hadde noe i Skedsmo og Lørenskog, blant annet en ganske stor på Fjellhamar. Der var det 20 centimeter over hele kjelleren, sier vaktlederen.

Les flere saker hos Romerikes Blad

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere