Gå til sidens hovedinnhold

– Regning har aldri vært Moxnes' sterke side

Nettavisens sjefredaktør, Gunnar Stavrum, tok et harmdirrende oppgjør med Bjørnar Moxnes (Rødt) og andre politikere.

Se den kraftige ordvekslingen her:

Tirsdag har statsråder og politikere takket både ja og nei til å rykke frem i vaksinekøen. Tematikken var også tema i kveldens Debatten-sending på NRK1.

Der gikk nemlig Gunnar Stavrum i strupen på en av dem som har takket nei til å «snike i køen», nemlig Bjørnar Moxnes.

– Jeg skulle ønske det var en vaksine mot enkel publikumsfrieri av billigste slag, sa Stavrum.

– Rettferdighet er kanskje et fremmedord for Stavrum, kontret Moxnes.

I Debatten deltok også, blant andre, ansatte i barnehage og skole som var frustrerte over å ha blitt forbigått i køen nok en gang, og Monica Mæland som forsvarte avgjørelsen med at man må ha et fungerende parlament i tilfelle det oppstår en krisesituasjon.

Les hele Stavrums kommentar her: Stortinget bør vaksineres mot populisme og lettvinte koronautspill i valgkampen

Fått råd lenge

Justisminister Monica Mæland sier tirsdag at hun forstår hvorfor vaksinering av politikere opprører, men forsvarer samtidig avgjørelsen slik:

– Jeg har lenge fått råd fra mine folk i Justis- og beredskapsdepartementet om at en liten gruppe kjernepersonell skal få vaksine, slik at vi er trygge på at de kan håndtere krisen uavhengig av smittesituasjonen. Jeg har frem til nå sagt nei – fordi vi har prioritert eldre, risikogrupper og helsepersonell. Nå som flere enn 1,6 millioner mennesker har fått vaksine, har jeg sagt at tiden er inne for å vaksinere en kjernegruppe som kan håndtere en mutant eller ny bølge i sommer, skriver Mæland i en e-post til Nettavisen.

Bekymret for mutantvirus

Hun er bekymret for en eventuell mutant som kan dukke opp i sommer:

– Det handler om nøkkelpersonell i departement, Høyesterett, politi, forsvar, men også Stortinget som kan måtte samles på kort tid hvis nødvendig. De som får vaksine nå vil være beskyttet fra midten av juni – altså mot sommeren. Får vi en mutant i juli; har vi da folk å spille på. Det er viktig for vår alles beredskap, sier Mæland, og legger til:

– Vi har en nasjonal beredskapsplan for pandemi. Ifølge denne planen er det regjeringen som bestemmer om vi skal bruke vaksine og til hvilke grupper. I planen står det at de som har viktige samfunnsfunksjoner og arbeider i utøvende helsetjeneste skal prioriteres høyt når vaksinene fordeles. I pandemien vi står midt oppe i, bestemte regjeringen seg for å følge planen for de som jobber i utøvende helsetjeneste. De ble derfor tidlig vaksinert, sier Mæland.

Disse statsrådene har takket ja – og nei

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) er blant politikerne som tirsdag melder at de har takket ja til å la seg vaksinere.

– Arbeids- og sosialdepartementets elleve doser vil bli brukt til sentrale personer i departementet samt til politisk ledelse, inklusive meg selv. Det er i tråd med Justisdepartementets anbefalinger og regjeringens vedtak. Det er beredskapshensyn som ligger bak beslutningen, og jeg forholder meg selvfølgelig til det, skriver arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i en epost til NTB.

Også olje- og energiminister Tina Bru (H) og forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) tar imot tilbudet om å rykke fram i vaksinekøen.

Samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) takker på sin side nei. Det samme gjør kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H), ifølge TV 2. Distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H) opplyser til VG at hun skal vaksineres som en del av det ordinære vaksinasjonsprogrammet i neste uke.