RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Regnskapskongen

Sist oppdatert:
I år kommer 184.000 regnskap til Brønnøysundregistrene. NA24 rotet seg inn i papirveldets høyborg og fant skjemasjefen.

(NA24/BRØNNØYSUND): - De pliktene som følger med når du sender inn årsregnskapet er ikke lystbetont. Der ligger mye av vår utfordring, sier underdirektør Gisle Tøgersen hos Regnskapsregistret i Brønnøysund.

NA24 - din næringslivsavis

Det var en gang¿
Regnskapsregistret hadde 25-års jubileum i vår. Registrenes «mor» og grunnlegger Bodil Aakre ble hentet fra sitt ferieparadis i Spania for dagen.

Aakre var sorenskriver og ordfører i Brønnøy Kommune på 70-tallet og stod sentralt i det som vi alle kjenner som statsetaten Brønnøysundregistrene.

Det var i 1978 Justisdepartementet vurderte opprettelsen og plasseringen av det moderne edb-greiene som ingen egentlig skjønte noe av. Registret skulle registrere alt av løsøre i kongeriket.

Høyre-kvinnen var tidlig ute og drev sin egen lobby virksomhet. Hun hadde bestemt seg for at dette nymotens greiene skulle ligge i Brønnøysund, og være en alternativ næring for den store arbeidsledigheten. I 1998 ble Brønnøysundregistrene etablert som egen etat, og er en av de mest suksessrike etableringer i morderne tid. Av 450 ansatte er to av tre kvinner.

Svetter inne på sommeren
En som styrer og kontrollerer at alt går riktig for seg på Regnskapsregistret er Gisle Tøgersen. Han mottar i år 184.000 regnskaper. Alle – inkludert de ikke så moderne revisorene – er pliktig å sende inn regnskaper.

- Vi er det eneste stedet som har fullt stress på sommeren, når andre tar fri, sier han.

Ambisjonene er høye. I 2004 kom 95 prosent av alle regnskap inn via posten, og kun fem prosent kom inn elektronisk.

- Ja, vi har som mål at 95 prosent kommer inn via elektronisk vår egen nettportal Altinn.no ved utløpet av 2009, sier han.

Var det noen som sa papirløst samfunn, eller klarer dere dette?

- Jeg tror vi klarer målsetningene inne 2010, sier han og må løpe inn til staben sin.

Staben teller normalt 20 personer, men i sommermånedene er det innleid 36 studenter som registrer, mens finansfolk tar ferie i alle verdens hjørner.

Alt skal inn
Tøgersen begynte i jobben samtidig som den elektroniske nettportalen Altinn ble etablert i 2004.

- Vi har en strategi at Brønnøysundregistrene skal være et ledd i «elektroniseringen» av Norge. Vi jobber med å omstille den praktiske adferden der ute, sier han.

Det langsiktige målet er at alle regnskapspliktige skal bruke nettportalen Altinn, og mye av utfordringen ligger i at siden får en funksjonalitet som harmoniserer med brukerne. 32.084 nye foretak ble registrert i Foretaksregisteret i første halvår 2006. De er det høyeste antall nyetableringer noensinne. Nye skatteregler er en av grunnene og derfor skulle det være nok å gjøre for alle i Brønnøysund.

Tidligere helgeprofiler:
Karita Bekkemellem
Siv Jensen
Erna Solberg
Børsdirektør Bente A. Landsnes
Gunn Wærsted
Ann Christin Gjerdseth
Tor Arne Olsen
Peder Bogen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere