RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Regnskogsatsingen forlenges til 2030


Tine Sundtoft.
Tine Sundtoft. Foto: Roy Kvatningen (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Norge forlenger regnskogsatsingen til 2030 under forutsetning av at utslipp fra skog i utviklingsland blir inkludert i Paris-avtalen, kunngjorde klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) fredag.

– Å forlenge klima- og skogsatsingen vår er det beste bidraget Norge kan gi til klimaenighet i Paris og til kampen mot klimaendringene, sier Sundtoft.

Pengene fra klima- og skogsatsingen skal etter 2020 i all hovedsak brukes til å betale for resultater i form av verifiserte utslippsreduksjoner fra avskoging og skogforringelse. Regjeringen vil også videreføre satsing på urfolk og sivilt samfunn, samt samarbeid med privat sektor.

Forutsetningen for forlengelsen av regnskogsatsingen fra 2020 til 2030 er at utslipp fra skog i utviklingsland blir inkludert i Paris-avtalen.

Brasil

Dagens regnskogsatsing innebærer at Norge bidrar med inntil 3 milliarder kroner hvert år til tiltak for å bevare regnskog i tropiske land. Pengene sendes til Brasil, Colombia, Etiopia, Guyana, Indonesia, Liberia og Etiopia. Landene får pengene når de kan bevise at avskogingen er redusert.

Brasil har blitt dratt fram som landet der samarbeidet er kommet lengst, men i forrige måned opplyste myndighetene i landet at avskogingen i år har økt med hele 16 prosent sammenlignet med i fjor. Sundtoft parerte ved å si at regnskogen i Brasil er tolv ganger så stor som Norge og at det er naturlig at tallene kan variere fra år til år.

I forkant av klimatoppmøtet i Paris opplyste Brasils forhandlingsleder med ansvar for skog, Everton Lucero, til Dagsavisen 2. desember at Norge kan glemme å få klimakvoter fra Brasils regnskogbevaring.

– Uheldig

Regnskogfondet opplyste til avisen at det er ekstra uheldig at det er nettopp Norge som er først ute i verden med å få kvoter fra skog inn i en global klimaavtale.

– Å lage et kvotemarked for skog gir ikke mening, sa Regnskogfondets kampanje- og policyleder Nils Hermann Ranum.

– Skal du klare å begrense temperaturstigningen på jorden til 2 grader, så må du kutte utslipp både fra kull, olje og gass og samtidig stoppe avskogingen. Gjør du skogbevaring til en kvotemekanisme, vil du erstatte utslippskutt i fossil energi med skogbevaring. Det er det siste verden trenger nå, sa Ranum.

– Viktig klimatiltak

Sundtoft er uenig. Hun mener bevaring av regnskog er et viktig klimatiltak.

– En rekke regnskogland har vist vilje og ønske om å redusere utslippene fra avskoging. Klimaforhandlingene i Paris går nå mot slutten. Det er avgjørende for menneskehetens framtid at vi oppnår en god avtale, sa hun fredag ettermiddag.

Hun mener videreføringen vil være et viktig signal til skoglandene slik at de intensiverer innsatsen for å redusere avskogingen.

– Klima- og skogsatsingen er Norges største og mest vellykkede internasjonale klimasatsing. Redusert avskoging og skogforringelse i utviklingsland er god klimapolitikk, god miljøpolitikk, og ikke minst god bistandspolitikk. Satsingen er internasjonalt anerkjent som et effektivt og konstruktivt bidrag både til internasjonal klimainnsats og innsatsen for å nå FNs bærekraftmål, sa Sundtoft fredag. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere