GARDERMOEN (Nettavisen): I avgangshallen stormer ferieklare nordmenn rundt omkring. Rutetabeller sjekkes, kofferter veies og bagasjelapper skrives ut i et høyt tempo. Det er reisefeber og folk er klare for å utforske det store utland, kanskje for første gang på flere år.

En venninnegjeng fra Fredrikstad har samlet troppene og troppet opp, klare for en god uke i sydligere strøk. Endestoppet på flybillettene viser Palma de Mallorca, og koronaviruset er en saga blott.

– Vi har orientert oss, har vi ikke det? sier Tuva Dahl Jensen spørrende og ser på venninnen Karen Hovland Jensen som svarer:

– Jeg har ikke sjekka. Jeg føler meg litt ferdig med det, så jeg satser på at det går greit. Jeg vet ikke om vi må bruke munnbind engang jeg, sier Karen.

Håper ikke streik ødelegger ferien

– To år uten reising og pass og sånt, hvordan har det vært?

– Alle her har passet i orden her ihvertfall, sier Tuva.

Venninnen Karen forteller at hun det siste året allerede har fått reist en del gjennom jobben og hun sier det er stor forskjell på hvordan ting var under pandemien sammenlignet med hvordan situasjonen er nå.

Men som sagt, samtlige i venninnegjengen har passet i orden, og alle er klare for avreise.

– Vi hadde passet i orden, heldigvis, så alt har vært på plass foreløpig, så nå er det bare streiken som kan stoppe oss, sier Karen lattermildt.

– Om vi må bli igjen litt, så går det helt fint

– Har dere tenkt noe på streiken, og har dere tenkt noe på at den kan ramme dere - kanskje spesielt på tilbakeveien?

– For min del er det viktigste at vi kommer oss på den turen. Om vi må bli igjen der litt, så går det helt fint. Litt stress er det jo, noen av oss skal jo tilbake på jobb, men det får vi bare ta som det kommer, sier Karen.

Hun er derimot mer bekymret for noen planlagte turer hun skal på senere i sommer.

– Jeg skal jo ut og reise igjen senere i sommer, da med SAS, så da kan det kanskje bli litt mer problematisk. Det har vært så mye kaos og uforutsigbarhet de siste to årene at man har nesten lært seg å håndtere usikkerheten egentlig, sier hun.

– UV-indeksen er litt høyere nede i Spania

– Hva blir det aller beste med denne turen?

– Sol og bading, svarer Tuva kontant.

Nå er nordmenn klare for avreise – slik løste Terje passfloken: – Det har vært litt krisestemning

Karen nikker anerkjennende til at det sol og bading står øverst på listen, men legger til at hun ser frem til å være sammen med venninnene, spise god mat, ha det gøy og feire livet.

– Er det ikke sol her også da?

– Joda, men UV-indeksen er litt høyere nede i Spania, sier Tuva og forsikrer om at de skal smøre seg godt med solkrem.

Første turen etter pandemien

Hedda, Tuva og Sofie Hjaltadottir har også tatt turen til Oslo Lufthavn Gardermoen denne mandag formiddagen. På menyen står englandstur for de tre søstrene.

– Turen går til London, så det gleder vi oss til, sier Hedda Hjaltadottir.

– Er det er spesiell tur for dere?

– Ja, veldig. Det er første gang vi kan dra på søskentur med søsteren min som sitter i rullestol, siden hun har fått med seg assistenter. Så det er veldig spennende for oss alle egentlig, sier Hedda.

Det er ingen tvil om hvorfor det akkurat ble London i sommer på søstrene. To stikkord er Harry Potter.

– Hovedgrunnen til at vi drar er at vi skal til Warner Bros Studio – der Harry Potter-land er. Vi er alle veldig Harry Potter-fans, så vi måtte få til det siden både jeg og den ene søsteren min har vært der før, så da måtte jo hun siste få lov til å bli med til slutt hun også, sier Hedda.

– Det har vært to år med korona nå, er det den første turen på en god stund?

– Nei, ikke for min del. Men for søsteren min er det nok første turen – siden hun har vært i risikogruppen. For oss andre har det vært litt reising her og der, men vi har ikke dratt så langt, sier hun.

– Dette har vi sett frem til i ganske mange år

– Hvordan er det å få samlet alle tre og få reist sammen?

– Det er veldig deilig. Dette har vi sett frem til i ganske mange år, sier Hedda og forklarer at søsteren Sofie har ventet på en avgjørende skoliose-operasjon – som også har stukket kjepper i hjulene for en tur med hele søskenflokken.

– Nå har hun endelig fått den og kan være med. Det betyr veldig mye for hennes selvstendighet at hun kan gjøre ting alene uten mamma og pappa, så vi gleder oss masse, sier Hedda.

– Har dere satt dere inn i hvordan situasjonen er med tanke på korona?

– Ja, jeg har bodd i England. Jeg ble tvunget tilbake til Norge på grunn av korona, så jeg har masse venner der borte som jeg har snakket med, om hvordan ståa er der borte nå. Vi føler oss ganske trygge på å dra nå, vi ser ingen hindringer nå lenger, sier hun.

– Noe som ligger i bakhodet

– Det er flystreik. Er det noe som påvirker dere eller er noe dere tenker over?

– Ja, jeg tenker jo litt på det, men vi skal ikke være så mange dagene borte, så jeg håper vi ikke blir altfor påvirket av det da, sier hun.

Selv om søskenturen til nå ser ut til å gå som planlagt, synes Hedda det er leit hvis andre skulle få spolert sine etterlengtede ferier på grunn av streik.

– Vi skal jo på ferieturer senere i sommer også, så jeg håper at de ikke blir påvirket heller. Det er klart at det er noe som ligger i bakhodet, men det er noe jeg putter litt til siden og håper ikke kommer til å skje, sier Hedda.