Gå til sidens hovedinnhold

Reiser Europa rundt før de søker asyl i Norge

Oslo (NTB): De fleste asylsøkere som kommer til Norge har vært i flere andre europeiske land før de søker asyl her i landet. Nesten alle har brukt falske papirer, skriver Aftenposten.

Om lag 8 millioner innvandrere uten opphold er på reise gjennom Europa, men Schengen-reglene om fri ferdsel gjør at vi vet lite om hvordan asylstrømmene fungerer.

I samarbeid med 27 EU-land gjennomførte derfor norsk politiet før jul operasjon «Aphrodite». Hensikten var å undersøke reiserutene til innvandrere uten lovlig opphold i Europa. Tolv norske politidistrikter deltok og gjorde kontroller ved flyplasser, veier og havner.

I løpet av kontrollene i to uker i november sjekket politiet ekstra nøye 55 personer - 13 prosent av ankomstene. For Norges del var resultatet entydig. De fleste asylsøkerne kommer til Norge fra andre EU-land, noe som gjør at mange egentlig burde søkt asyl i et annet land. Halvparten kommer med buss og de fleste turene var organisert.

Nesten samtlige asylsøkere har brukt falske dokumenter, eller blitt pågrepet uten dokumenter, ifølge den rapporten fra aksjonen laget av Romerike politidistrikt.

Vel 9.000 personer søkte om asyl i Norge i fjor. (©NTB)