RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Reiser fra by til by for å tigge

(OP/Elisabeth Løsnæs)
Sist oppdatert:
Maria og Mariana tjener rundt 100 kroner dagen.

De to rumenske damene er i Norge i tre måneder for å tjene penger. Det gjør de ved å tigge langs bygater, skriver Østlands-Posten.

Skaper reaksjoner

De siste dagene har de holdt seg i Larvik. Det har ført til klager.

Damene er to av flere i et tiggerfølge som de siste dagene har sittet langs bygatene i Larvik sentrum. Det har skapt reaksjoner hos blant andre forretningsdrivende, som ikke setter pris på at tiggerne sitter ved inngangene og langs veggene til butikkene.

Politiet også mottatt klager og meldinger om at tiggerne sitter ved minibanker og at folk opplever det som utrygt.

I går holdt Maria og Mariana seg ved krysset Nansetgata og Jegersborggata. Ved lunsjtider hadde Maria tjent 80 kroner, men de to opplyser at de får rundt 100 kroner dagen på tiggingen.

- I Romania er det ikke veldig bra, forteller de, om årsaken til at de er i Larvik for å tigge penger.

Tiggerne skal være her i tre måneder før de returnerer til Romania.

- Vi reiser rundt - Oslo, Drammen, Larvik og Kristiansand, forklarer Maria på delvis norsk og engelsk.

Kvinnene forklarer at flere i tiggerfølget er i familie, og at de sover ute når de er i Larvik for å tigge. Arbeidsdagen varer fram til 17.00-18.00.

Blir jaget bort

En av forretningene som har fått merke oppblomstringen av tigging de siste dagene, er Norli bokhandel på Lilletorvet.

- Kundene våre reagerer. Tiggerne sitter ikke bare stille, men rister med begeret og snakker til kundene, opplyser daglig leder Tom Teien.

Han har jaget flere tiggere som har satt seg til rett utenfor inngangen og langs bygget. Det skjedde også da ØP var i butikken i går.

Gårdeiere har anledning til å nekte tigging på sin eiendom. Teien forteller at kunder, og spesielt eldre, føler tiggingen som ubehagelig.

Politiet har mottatt flere klager de siste dagene og i går kjørte politipatruljen runder i sentrum. Likevel kan ikke politiet vise dem bort.

- Vi har fått henvendelser fra butikker og andre næringsdrivende som føler seg brydd over at det er såpass mye tigging. De sitter i nærheten av minibanker og folk føler at de følger med, opplyser leder for krimavdelingen ved Larvik politistasjon, Knut Vidar Vittersø, som også legger til.

- Tiggingen er ikke ulovlig.

De nye politivedtektene, som kommunestyret vedtok i oktober i fjor, er ennå ikke trådt i kraft. I de nye vedtektene må de som ønsker å tigge, søke om dette to uker i forveien. Dermed vil tiggingen kreve litt mer arbeid for de som ønsker det. Hvis ikke de har tillatelse, kan politiet vise dem bort. Politidirektoratet behandler fortsatt de nye vedtektene, og dermed er det fritt fram for tiggingen enn så lenge.

Pengene samles inn

Politiet advarte i ØP onsdag mot svindlere som stjeler penger på utspekulerte måter i Larvik.

- Vi har ingen direkte grunn til å si at det som skjedde sist torsdag har sammenheng med tiggingen, sier Vittersø.

Politiet har imidlertid fått opplysninger om at tiggingen kan være organisert, men dette er ikke stadfestet. Maria og Mariana kunne heller ikke svare ØP på dette, men kvinnene snakket dårlig engelsk og kun noen få ord norsk.

- Vi vet det er en mann som går rundt og samler inn pengene deres. Det er interessant og noe vi vil se nærmere på, opplyser Vittersø.

Les flere nyheter fra Østlands-Posten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere