Gå til sidens hovedinnhold

Reiseråd: Island, Frankrike og Tsjekkia over «rød» grense

Smitteutviklingen i flere europeiske land gjør at norske reiseråd igjen må oppdateres.

OSLO (Nettavisen): Island (21,3), Tsjekkia (27,3), Nederland (20,3) og Frankrike (21,7) ligger alle over 20 smittetilfeller per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene på ferske tall fra Det europeiske smittevernbyrået ECDC.

Dermed er de alle over grensen som Norge har satt for land som skal over på rød liste for reiseråd.

Smittespredningen av korona kan løpe løpsk i Frankrike, advarer myndighetenes forskningsråd. Her stiger antallet intensivpasienter for første gang siden april, melder NTB.

- Viruset sirkulerer mer aktivt, som følge av mindre avstand- og smitteverntiltak, opplyser landets offisielle forskningsråd for koronaviruset.

Lørdag ble Belgia plassert på rød liste for norske reiseråd, og Folkehelseinstituttet har varslet at Belgia vil få følge.

Land som passerer 20 smittetilfeller per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene må regne med raskt å bli fjernet fra lista som gjør unntak for karantenebestemmelsene.

Folkehelseinstituttet varslet mandag at de anbefaler at Sveits og Tsjekkia fjernes fra lista og at Polen vurderes. ECDC-tallene tirsdag viser at Polen såvidt er under 20-grensen med 18,7.

Les også: Høie: - Vi har kommet i en situasjon hvor vi må stramme inn på ny

Tirsdag var NRK tidlig ute og meldte at Frankrike nå har 21,7 koronasmittetilfeller per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene og dermed er over grensa for innreisekarantene til Norge. Dette bekreftes av ECDC-tallene.

Og flere land som står på Norges grønne liste er nå over 20-grensen; Nederland med 20,3 og Island med 21,3.

Smittespredningen øker i 36 europeiske land, melder Svenska Dagbladet, som også skriver at flere unge tester positivt i deler av Europa.

- Gjør fortløpende vurderinger

- Vi gjør fortløpende vurderinger, og når vi ser utvikling i land som overskrider verdien og vi mener det er grunn til å innføre karanteneplikt og fraråde reiser, så gjør vi det, sa avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet til Nettavisen fredag.

Da ble Tsjekkia, Sveits, Østerrike og Frankrike nevnt som land som raskt kan bli plassert på rød liste.

Slike endringer fra grønt til rødt kan komme når som helste, bekreftet Vold.

Se gjeldende smittevernråd for reise og innreisekarantene ved ankomst til Norge på FHI.no her.

Norske myndigheter har også varslet at det kan bli åpning for karantenefrie reiser til land utenfor Europa. Vurderinger av dette skal gjøres i august, og her vil EUs anbefalinger være avgjørende, får Nettavisen opplyst.

Fra 31. juli lister EU blant annet opp Australia, Canada, Japan, Marokko, Thailand og New Zealand som land der de anbefaler medlemsland gradvis å lette på reiserestriksjonene.

Frankrike: 1125 nye tilfeller daglig

Mandag meldte franske myndigheter om 3376 nye bekreftede smittetilfeller i løpet av de siste tre dagene. I begynnelsen av august har Frankrike notert et gjennomsnitt på 1125 nye smittetilfeller daglig, noe som er er mer enn dobbelt så høyt som i juni, da snittet var 435, melder Reuters.

Frankrikes statsminister Jean Castex har bedt landets borgere om ikke å senke skuldrene, og flere steder er det innført påbud om bruk av munnbind utendørs.

Med 3376 nye koronasmittede i løpet av de tre siste dagene, har Frankrike hatt 14.541 nye smittetilfeller over de siste to ukene, ifølge NRKs utregning.

Ifølge tallene fra det europeiske smittevernbyrået ECDC mandag viste 14-dagers insidensen i Frankrike 19,8 Nye tall er ventet i løpet av dagen tirsdag.

Den siste oppdateringen fra Verdens helseorganisasjon (WHO) mandag viste 15.862 nye smittetilfeller i Europa siste døgn. Ifølge WHO er det relativt små endringer i smittetilfeller og dødstall i Europa, mens Russland, Spania og Kasakhstan rapporterte hovedtyngden av nye smittetilfeller sist uke. Økningen i mange land skyldes store ansamlinger av mennesker og at rådene om sosial distansering ikke blir fulgt, melder WHO.

Vil ta ut Sveits og Tsjekkia

På pressekonferansen om koronasituasjonen mandag sa avdelingsdirektør Line Vold at de vil anbefale at Sveits og Tsjekkia havner på rød liste, mens Polen kan havne i samme kategori i løpet av uka.

- Vi gjør annenhver uke vurdering av land i EU, EØS og Schengen. Situasjonen er omtrent som den var for 14 dager siden, men det er stigende smitte i flere land. Sveits og Tsjekkia har såpass høye tall at vi tilrår at de blir røde. Polen kan bli rødt i slutten av uka, sa Vold.

Tallene fra Johns Hopkins University tirsdag viser 225.198 smittetilfeller så langt i Frankrike og 30.268 koronarelaterte dødsfall.

Grønne og røde land - slik er reglene

De norske reiserådene er som følger: Alle som ankommer Norge fra utlandet skal være i hjemmekarantene i 10 dager, hvis ikke det er gitt unntak for det landet/området du kommer fra. Status for innreisekarantene for regioner i Norden og land i EU/EØS/Schengen er listet opp i en tabell fra Folkehelseinstituttet. Reglene trådte i kraft fra midnatt natt til 25. juli 2020.

Rapport: Risikerer dobbel så stor bølge nummer to

Storbritannia risikerer en ny og større smittebølge om de gjenåpner skolene uten at et effektivt test- og smittesporingssystem er på plass, viser en forskningsrapport publisert tirsdag.

Det er forskere ved University College London og London School of Hygiene and Tropical Medicine som har laget modeller for virkningene av gjenåpning av skolene, enten helt eller delvis, melder nyhetsbyrået Reuters.

Konklusjonen i rapporten er at en andre bølge kan unngås dersom man klarer å spore og teste 75 prosent av de med symptomer og finner 68 prosent av kontaktene deres eller hvis 87 prosent av de med symptomer blir sporet opp og 40 prosent av kontaktene deres blir testet.

Rapporten advarer altså om hva som kan skje dersom dette regimet ikke er på plass ved gjenåpning av skolene i september. Da ventes reproduksjonstallet å stige over 1 og føre til en smittebølge som når toppen rundt desember 2020 og kan bli 2 til 2,3 ganger så stor som den første.

Britiske skoler stengte i mars og åpnet igjen kun for et mindre antall elever i juni.

Kommentarer til denne saken