Nettavisen skrev tidligere denne uken at den drapsetterlyste Farouk Abdulhak (27) opererer med minst én falsk identitet. Det var hans styrtrike far Shaher Abdulhak som betalte et beløp tilsvarende 18.000 kroner for den falske identiteten.
Faren har ettertrykkelig nektet for at han hjelper sin drapsetterlyste sønn med å skjule seg for britiske politimyndigheter, som etterlyser ham for drapet på norske Martine Vik Magnussen (23).
På lønningslisten
Men Nettavisen erfarer at faren har bistått sønnen både med falsk identitet og reise til utlandet.
- Myndighetene vil ikke gå offisielt ut med dette, fordi Shaher Abdulhak er den rikeste personen i landet og har hundrevis av offentlige ansatte på lønningslisten sin. En av de offisielle tjenestemennene sier til og med at det var høytstående jemenittiske tjenestemenn som foreslo at Farouk skulle få en ny identitet, sier en jemenittisk journalist til Nettavisen.
Journalisten, som ønsker å være anonym av hensyn til sin egen sikkerhet, er hyret inn av Nettavisen for å granske forholdene rundt Farouks påståtte falske identitet.
Brukte farens privatfly
Farouk er den eneste mistenkte i drapet på norske Martine Vik Magnussen. Hun ble brutalt voldtatt og drept i Farouks London-leilighet like før påsken 2008. Den mistenkte reiste hjem til Jemen før britisk politi fikk avhørt ham i saken. Jemen har ingen utleveringsavtale med Storbritannia.
Farouk er etterlyst internasjonalt via Interpol, og kan dermed ikke bevege seg i noen av de 190 Interpol-landene uten å risikere arrestasjon og utlevering til Storbritannia. Men den falske identiteten har trolig gjort det mulig for den drapsetterlyste Farouk å reise til utlandet, til tross for internasjonal etterlysning.
- Farouk har reist ut av Jemen minst én gang i farens privatfly. Han var sammen med faren sin på den aktuelle reisen. Destinasjonen var et afrikansk land, ifølge to offentlige tjenestemenn ved immigrasjonskontoret på flyplassen. Shaher Abdulhak har et forretningsimperium i mange afrikanske land, og er veldig innflytelsesrik i noen av de landene, sier journalisten.
Det er uklart hva som var formålet med reisen.
Internasjonal etterlysning
Kripos, som er nasjonalt kontaktpunkt for Interpol, sier det er enkelte land som etterlyser en person, mens Interpol er systemet man bruker for å gjøre etterlysningen kjent. De ønsker ikke å uttale seg konkret om Farouk Abdulhak, men kan uttale seg på generelt grunnlag.
- Dersom en person blir påtruffet i Norge og det viser seg at det foreligger en internasjonal etterlysning via Interpol, kan norsk politi pågripe vedkommende og fremstille han eller hun for varetektsfengsling. Retten vil ta stilling til om det er grunnlag for varetektsfengsling i påvente av en formell utleveringsbegjæring som sendes via diplomatiske kanaler, sier seniorrådgiver ved kommunikasjonsenheten ved Kripos, Ida Dahl Nilssen, til Nettavisen.
- Om vilkårene for utlevering er til stede, vil vedkommende bli utlevert. Dette besluttes endelig av Justisdepartementet, sier Dahl Nilssen.
- Når det gjelder kontroll av falske identitetspapirer ved inn- og utreise til Interpol-stater, så er det også det enkelte land som kontrollerer dette. Innenfor Schengen kontrollerer vi yttergrensen, sier hun.
Jemenittisk politiker i Norge
Tirsdag har norske politikere et møte med en jemenittisk parlamentariker. Bakteppet for møtet er Martine-saken. Utenriksdepartementet hadde møte med den jemenittiske politikeren mandag.
- Den jemenittiske parlamentarikeren Awad Alwazir ble tatt i mot på embetsnivå i UD i dag. Samtalen fokuserte på utviklingen i Jemen og regionen for øvrig. Martine-saken ble også tatt opp, uttalte kommunikasjonssjef i UD, Frode O. Andersen, til Nettavisen mandag kveld.
Norge importerte varer fra Jemen i 2013 for 157.000 kroner. Den norske eksporten til Jemen var atskillig høyere og utgjorde 169 millioner kroner, ifølge Statistisk sentralbyrå.