RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Reiten snart klar for EU

Sist oppdatert:
Tidligere innbitt EU-motstander Eivind Reiten er i ferd med å snu i EU-saken. Norsk Hydros generaldirektør mener at ulempene ved at Norge står utenfor EU er i ferd med å bli for store
Ifølge Aftenposten ønsker den mangeårige EU-motstanderen seg en ny EU-debatt raskt.

- For meg fremstår det som et voksende dillemma at EØS-avtalen, som har mye godt i seg, blir en svært ensidig suverenitetsavståelse fra norsk side. Jeg har ingen illusjoner om innflytelsen vi vil få som medlem i EU, men jeg har vondt for å se noen situasjon hvor vår innflytelse ville være mindre enn i dag, sier generaldirektør Eivind Reiten i Norsk Hydro til Aftenposten.

Hydro er et selskap med de tyngste investeringene Norge, de fleste ansatte utenfor Norge og 90 prosent av markedet utenfor Norge. Dette er bakteppet for den bekymring som Reiten nærer for norsk EU-debatt og for de norske politikernes holdninger til industrien, skriver Aftenposten.

- Mer og mer av rammebetingelsene for norsk industri fastlegges av EU i Brussel, eller ved for eksempel WTO-forhandlinger (forhandlinger i Verdens handelsorganisasjon WTO). En stadig mindre del bestemmes av norske politikere, sier Reiten til avisen.

- Men hva slags innflytelse kan Norge få?

- Om vi ikke har innflytelse på andre områder så kunne vi i alle fall ha det på energiområdet. Der er vi en stormakt. Innenfor det samlede EØS-området er det 400 millioner mennesker, nordmenn utgjør én prosent. Derimot sitter vi på 52 prosent av Europas olje- og 27 prosent av gassressursene, sier Reiten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere