*Nettavisen* Nyheter.

Reiulf Steen er død

Tidligere formann i Arbeiderpartiet Reiulf Steen hjemme i sin egen stue på Frogner i Oslo i 2012. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)

Den tidligere Ap-toppen Reiulf Steen døde torsdag morgen, opplyser familien.

05.06.14 11:55

Den tidligere Ap-lederen, stortingsrepresentanten og ambassadøren ble 80 år gammel.

- Steen var en av arbeiderbevegelsens store ledere, og en sentral skikkelse i formingen av det moderne Norge etter andre verdenskrig, skriver Arbeiderpartiet i en pressemelding.

- Min inderlig kjære pappa, Reulf Steen (f. 1933), døde kvart på åtte i morges. Han har lidd av den forferdelige sykdommen Parkinson i ti år, og med nedsatt immunforsvar hatt en serie lungebetennelser det siste halve året, og til sist kunne ikke legene gjøre noe mer, skriver sønnen Henrik Steen på sin Facebook-side.

Omgitt av familien

Han forteller at Reiulf Steen de siste tre døgn har vært omgitt av sin storfamilie på Majorstuatunet pleiehjem, også da han sovnet inn.

- Der vi har mimret og sunget de klassiske arbeidersangene han var mest glad i. Partileder Jens Stoltenberg var på besøk tirsdag ettermiddag og snakket med den tidligere partiformannen, stortingsrepresentanten, ambassadøren – og mye mer. Hvil i fred nå, kjære pappa, skriver sønnen.

Les også: - Steen var en ekte idealist

Ap-leder og Chile-ambassadør

Reiulf Steen var leder i Arbeiderpartiet fra 1975 til 1981 og medlem av sentralstyret i 30 år fra 1961 til 1991. Han satt på Stortinget i fire perioder fra 1977 til 1993 og var visepresident fra 1985 til 1989. Han bekledde også to statsrådsposter, var leder av AUF og ambassadør til Chile.

Klikk på bildet for å forstørre.

Daværende statsminister Jens Stoltenberg sammen med Reiulf Steen under en mottakelse i Folkets Hus i Oslo i anledning Steens 80 års dag i fjor. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)


Reiulf Steen var den siste lederskikkelsen i Ap som hadde politiske røtter helt tilbake til årene da Einar Gerhardsen, Haakon Lie og Konrad Nordahl styrte den faglige og politiske arbeiderbevegelsen i Norge, skriver NTB i sin omtale.

Gjennom årene skrev Steen sju bøker – de fleste av dem ble bestselgere – og han skapte stor debatt i det norske samfunnet. Han deltok også i de fleste viktige debatter om samfunnsspørsmål gjennom hele sin levetid.

HTML EMBED


Ble aldri statsminister

Reiulf Steen ble partiets leder i 1975, men nådde likevel aldri helt til topps. Han er den eneste arbeiderpartilederen etter krigen som aldri ble statsminister. Et splittet landsmøte delte makten mellom ham og Odvar Nordli ved å slå fast at Nordli skulle være statsministerkandidat. I årene som fulgte var Arbeiderpartiet preget av en maktkamp der de to nærmest ufrivillig ble frontfigurer for fraksjoner i partiet.

Klikk på bildet for å forstørre.

AP-TOPP: Reiulf Steen var formann i Det norske Arbeiderparti fra 1975 til 1981 og medlem av partiets sentralstyre i tre perioder på til sammen 25 år fra 1961 til 1990. Foto: Inge Gjellesvik (NTB scanpix)


Samtidig seilte en tredje kandidat opp til ledervervet i «Ørnen blant partiene» som Reiulf Steen yndet å kalle Arbeiderpartiet. Det var Gro Harlem Brundtland som på landsmøtet i 1981 ble valgt til ny leder og senere bare befestet sin lederposisjon.

HTML EMBED
(function(d, s, id) {var js,ijs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src="//embed.scribblelive.com/widgets/embed.js";ijs.parentNode.insertBefore(js, ijs);}(document, 'script', 'scrbbl-js'));


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.