RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Reklamebransjen avgjør fremtidig radiovekst

Sist oppdatert:
Skal det kommersielle radiomarkedet vokse med 25 prosent neste år, må de kreative på banen, sier salgs- og markedsdirektør Rune Remøy i Kanal4.

Salgs- og markedsdirektør Rune Remøy skal sørge for at Kanal4 overlever de nærmeste årene i et knalltøft radiomarked. Han og ansvarlig redaktør Arne H. Krumsvik, begge sunnmøringer, har lovet annonsørene en lyttergaranti på 500.000 allerede fra starten.

Remøy er en ringrev i radiobransjen. Som salgs- og markedsdirektør i P4 fra 1993 til 1999 var han med å bygge opp P4 til den kommersielle suksessen den ble på 90-tallet .

Nå bygger han en ny, kommersiell allmennkringkaster i et mediemarked som både er større og mer fragmentert.

- Hovedforskjellen fra den gang er at vi nå har et stort kommersielt radiomarked. Riksmarkedet på radioreklame da jeg startet på 90-tallet lå godt under 100 millioner kroner, og det var Radio 1 og Radio Nettverk som var hovedaktørene. Med en helt ny kanal som leverte én million lyttere bragte vi mye penger inn i markedet, mimrer han.

Han minner om at P4 på det meste har omsatt for 280 millioner kroner (2001), det er omtrent det totalomsetningen i det kommersielle radiomarkedet ender på i 2003.

- Til å begynne med spiste vi av andre mediekanaler, etter hvert var det vanskeligere å si. Radio tar uansett en såpass liten andel av det totale mediemarkedet i Norge på 12 milliarder kroner, at veksten sannsynligvis ikke gikk, og ikke vil gå utover de store mediekanalene, mener han.

Remøy anslår at at det kommersielle trykket innen radio må økes med minst 25 prosent for at de tre store aktørene, P4, Kanal4 og Radio 1, skal ha mulighet til å overleve.

- Det finnes endel store basiskostnader i infrastruktur og sendenett som må dekkes. Og selv om noen av aktørene reduserer ambisjonene. finnes det konsesjonsforpliktelser som må oppfylles for to av dem. Det legger bestemte føringer på hva man skal levere, sier han.

Både Kanal4 og P4 jobber i disse dager for å overbevise både mediene, annonsørene, mediebyråer og reklamebyråene at det ikke er en krig mellom P4 og Kanal4, men mellom radio og de andre mediekanalene.

- Radiokrigen er avblåst. Nå er krigen mot andre mediekanaler, uttaler P4 salgsdirektør Trond Killingstad i dagens VG.

- Vi kommer til å konkurrere med P4 om å levere de mest attraktive lytterne på radio. Det er ikke plass til alle de tre store radioaktørene på markedet på det nåværende kommersielle nivået, spår han.

Han mener den viktigste motoren for å få økning er det kreative arbeidet som blir gjort.

- Radio har en tendens til å bli valgt bort på byrånivå, ofte av pragmatiske årsaker. Det er ikke så lett å vise til kundene gjennom ideer på storyboard og liknende, Derfor blir radioreklame lett prioritert til slitt og faller litt for enkelt utenfor den kreative prosessen i et reklamebyrå, mener han.

Remøy innrømmer at radiobransjen selv har et ansvar for å gripe fatt i dette og vise hvilken kraft radioreklame har. Nylig vant en ren radioreklame fra Synnøve Finden Stella-prisen for reklamekampanje med best effekt.

- Det er vel første gang en radiokampanje har fått en slik pris. Kreativiteten må bli satt i system, inn i konseptutviklingstanker. Alle er enige om at Synnøve Finden er bra og fungerer. Det er akkurat denne type kreativitet som det trengs mer av, mener han.

Remøy har mest tro på at radioreklamen når frem til mobile radiolyttere.

- Folk på vei til jobben, på vei fra jobben, til butikken, handlende og reisende. Radioreklame treffer best når forbrukerne er i bevegelse, sier han og vil sette inn støtet mot bransjer som tradisjonelt ikke bruker så mye radio i annonsemiksen.

- Vi kommer til å satse på hele dagligvaresektoren, bank- og finansmiljøene i tillegg til de tradisjonelle merkevareleverandørene som Procter & Gamble og Lilleborg, opplyser han. Remøy sier de allerede har solgt inn endel annonsekontrakter for 2004 og har ansatt selgere som kjenner nettopp disse bransjene.

- I P4 skaffet vi oss selgere som kom direkte fra skolebenken som viste seg å være svært dyktige. Denne gangen tar vi ikke den risikoen. Nå henter vi inn folk til radiobransjen som blant annet har jobbet innen dagligvaresektoren, sier han.

Remøy har tro på at både P4 og Kanal4 vil greie seg. Han viser til Storbritannia der radio som kommersielt medium har hatt en økning i det totale radioreklame-markedet på 25 prosent de siste årene. I tillegg har britene begynt å få sving på overgangen til digital radio.

- Det har kommet flere aktører til på radiosiden der, og de har gått sammen for å synliggjøre fordelene. Dette har skjedd konsistent over lang tid, med effektivt arbeid mot nøkkelfolk i reklame- og mediebyråene og mot kontaktpersoner hos kundene, sier salgs- og markedsdirektøren hos Kanal4.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere