RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Reklamefilmregissør mener spillefilm er ferie

Sist oppdatert:
I går var det premiere på "Kvinnen i mitt liv". Debuterende spillefilmregissør Alexander Eik synes det var en søndagstur å jobbe med spillefilm, sammenliknet med reklamefilm.

Alexander Eik er hes og groggy. Han leser om gårsdagens premierefest, mens han spiser frokost.

- Jeg sitter her bakfull og leser i avisen om hvordan jeg ble full i går, sier Eik. Om ti minutter setter han seg på flyet til Trondheim for ny premiere og enda en premierefest. Den romantiske komedien er Eiks debut som spillefilmregissør.

- Det er en drøm som har gått i oppfyllelse. Jeg er jo veldig glad i film selv. Som filmskaper er det en naturlig forlengelse, når du har prøvd alle de andre formatene.

Eik har jobbet med reklamefilm, kortfilm, musikkvideo og TV-produksjon. Han produserte, skrev manus til og regisserte kortfilmen "Første akt" som han fikk Amanda for i 2001.

- Jeg har gjort alt bortsett fra spillefilm, derfor er det en utfordring, sier Eik, og tar lang tenkepause.

...

- Det er ikke lett å svare på spørsmålene dine når jeg sitter her med skallebank... Det er omfanget og størrelsen - spillefilm strekker seg over lenger tid og gir mer fordypning i arbeidet. Det er et annet fokus enn på de korte formatene, sier Eik.

Det siste Eik gjorde før filmen var en tekniske vanskelig reklamefilm for Vårt Land. Det var lag på lag med bilder og ble en utfordring for regissøren.

- Når det gjelder forskjellen på spillefilm og reklamefilm, synes jeg stressnivået har vært lavere enn det jeg er vant til i mitt daglige virke i Tempo.

Er det overraskende?

- Ja, fordi jeg fikk høre at jeg måtte forberede meg på et helvete, men sammenliknet med min hverdag ble det søndagstur.

- Det har vært en fin sommerjobb, legger Eik til.

"Kvinnen i mitt liv" har stort sett fått positiv omtale, bortsett fra i Aftenposten, der kritiker Per Haddal mente hovedrolleinnehaver Thomas Giertsen ødela filmen.

- Per Haddal må jo få lov til å mene det han mener, men ettersom han står ganske alene om den negative kritikken tar jeg det ikke alvorlig i det hele tatt. Det er mer et problem for Haddal en for Thomas, for å si det sånn, sier Eik.

Kommer du til å fortsette med reklamefilm eller spillefilm?

- Ja, takk begge deler. Jeg synes at arbeidet med reklamefilm har gitt meg veldig mye. Reklamefilmens krav til perfeksjon tvinger meg til å utvikle meg som filmskaper, både teknisk og fortellermessig. Jeg møter hele tiden utenkte problemstillinger i reklamefilm, og pusher dermed grensene for det jeg kan og vet fra før.

Alexander Eik har fire års utdannelse fra Statens håndverks- og Kunstindustriskole. Til daglig jobber han i reklamefilmproduksjonsbyrået Tempofilm.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere