RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rekord og avventende

Sist oppdatert:
Dow Jones satte ny rekord og S&P 500 fulgte opp gårsdagen, men teknologien falt noe i forkant av resultatslipp.
Skuffende industriproduksjon svekket ikke investorenes optimisme nok tirsdag. Inflasjonen virker å være under kontroll og boligmarkedet viser sunnhetstegn, og Dow Jones ble sendt til ny rekord.

Mandag avsluttet S&P 500-indeksen på det høyeste nivået siden 2000. Den brede indeksen fortsatte fremgangen også på dagens handel. Teknologisektoren slet imidlertid litt mer.

- Aksjene er bredt høyere, men handelen i teknologisektoren er forsiktig i forkant av resultatrapportene til Intel, Yahoo og IBM som kommer etter sluttbjellen, sier Frederic Ruffy, analytiker, til Marketwatch.

Lavere produksjon
I mars falt industriproduksjonen i USA med 0,2 prosent. Dette var dårligere enn hva markedet hadde ventet. Samtidig falt industriens kapasitetsutnyttelse til 81,4 prosent. Økonomene ventet ifølge Bloomberg News at industriproduksjonen skulle forbli uendret samtidig som industriens kapasitetsutnyttelse skulle ligge på 81,9 prosent.

Det amerikanske arbeidsdepartementet slapp konsumprisindeksen tirsdag ettermiddag. Dette bidrar til å roe ned nervene til inflasjonsskeptikerne. Konsumprisene steg med 0,6 prosent i mars. Kjernekonsumprisene steg til sammenligning med 0,1 prosent. Dermed er inflasjonen inntakt i USA.

Ifølge Bloomberg News ventet økonomene at konsumprisindeksen skulle lande på 0,6 prosent i mars. Ekskludert de volatile matvare og energiprisene var det ventet at konsumprisen skulle stige med 0,2 prosent.

Samtidig kom det hyggelige tall fra det amerikanske handelsdepartementet som viser at byggingen av nye boliger øker.

Det ble påbegynt 1,518 millioner nye privatboligprosjekter i mars. Samtidig økte antallet tildelte byggetillatelser med 0,8 prosent til 1,544 millioner. Økonomene Bloomberg News hadde spurt på forhånd ventet at antallet påbegynte boliger ville ligge på 1,49 millioner i mars.

Resultatsesongen
Selskapenes resultater for siste kvartal renner inn. Flere store legger frem sitt resultat etter at Wall Street stenger handelen. Intel, IBM og Yahoo! er blant de mest interessante selskapene som legger frem etter børsslutt i USA.

Allerede har flere av bjellesauene startet.

Coca-Cola leverte gode tall. Selskapet solgte mineralvann og andre varer for 6,1 milliarder dollar i løpet av årets tre første måneder og satt da igjen med et resultat på 1,26 milliarder dollar tilsvarende 54 cents per aksje.

Dette tilsvarer en vekst på henholdsvis 17 prosent fra 5,23 milliarder dollar i samme periode året før. Resultatveksten er på 14 prosent fra 1,11 milliarder dollar eller 47 cents per aksje. Det justerte resultatet endte på 56 cents per aksje i første kvartal 2007.

Ifølge Thomson First Call ventet analytikerne på Wall Street at Coca-Cola ville tjene rundt 53 cents per aksje fra en omsetning på 5,63 milliarder dollar.

Bedre fra gigant
Johnson & Johnson omsatte for 15,04 milliarder dollar i første kvartal. Det er en oppgang fra 12,99 milliarder dollar i samme periode året før.

Resultatet endte på 2,6 milliarder dollar tilsvarende 88 cents per aksje i første kvartal. Det er dårligere enn de 3,3 milliarder dollarene eller 1,1 dollar per aksje som selskapet leverte i samme periode året før. Justert for engangshendelser endte resultatet på 1,16 dollar.

Dette er langt bedre enn hva analytikerne hadde ventet. Ifølge Thomson First Call ventet analytikerne at selskapet skulle legge frem et resultat per aksje på 1,05 dollar fra en omsetning på 14,44 milliarder dollar.

Banker til
Flere av bankgigantene har også levert sitt resultat for de siste tre månedene. Wells Fargo hadde et overskudd som steg med 11 prosent til 2,24 milliarder dollar eller 66 cents per aksje. Sammenlignet med samme periode året før endte resultatet på 2,02 milliarder dollar eller 60 cents. Analytikerne hadde ventet at Wells Fargo skulle legge frem et resultat per aksje på 65 cents.

Investeringsbanken Jefferies bedret resultatet med 6,5 prosent i første kvartal til 42 cents per aksje fra 41 cents et år tidligere. Omsetningen lå på 623,3 millioner dollar fra 524,1 millioner dollar. Det var investeringsbank-delen som dro opp omsetningen. Ifølge Thomson First Call ventet analytikerne et resultat per aksje på 40 cents fra en omsetning på 413 millioner dollar.

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones + 0,41% til 12.773,04
Nasdaq - 0,05% til 2.516,95
S&P 500 + 0,20% til 1.471,48


Jevnt tempo på børsen

Oslo Børs fant ikke helt storformen og tok et pust i bakken.

Det meste gikk sidelengs i Oslo denne dagen. De to største selskapene på Oslo Børs endte uforandret og det var små kursutslag blant de andre større selskapene.

Hovedindeksen var tilnærmet helt flat med en minimal oppgang på 0,02 prosent til 471,33 poeng. Dermed ble det ikke noen ny rekord på Oslo Børs tirsdag. Skeptikerne begynner å krype frem.

DnB NOR Kapitalforvaltning vil ikke bli overrasket hvis det kommer en ny korreksjon før sommeren er over. Den lille og rimelig korte korreksjonen verdens børser opplevde i begynnelsen av mars er trenger ikke være nok.

- Sesongmessig er nå vi på vei mot en noe mer utfordrende periode for aksjer, men momentet er sterkt og de fundamentale forholdene fortsatt gunstige for globale aksjer med gode vekstutsikter og moderat inflasjonsfrykt. Prisingen er også rimelig attraktiv. Vi overvekter derfor globale aksjer, skriver kapitalforvalterne i rapporten.

Oljeaksjene reddet seg inn mot slutten selv om oljeprisen holdt seg på samme nivå der den har ligget hele dagen. Statoil endte uendret på 168,25 og det samme gjorde Norsk Hydro som sluttet på 206,25 kroner. Tidligere på dagen var begge selskapene svakere. DNO endte ned 0,27 prosent til 11,16 kroner.

Flere av de andre tungvekterne fikk en blandet dag. John Fredriksens boreselskap Seadrill velger nå å oppfylle tilbudsplikten i Eastern Drilling og har fremsatt et pliktig tilbud på 135 kroner per aksje. Dermed får alle minoritetsaksjonærene det de har bedt om. For å finansiere oppkjøpe har Seadrill hentet inn 909 millioner kroner i en rettet emisjon.

Det vil bli trykket opp 9 millioner nye aksjer til 101 kroner per aksje i tegningskurs og John Fredriksens Hemen Holding har fått tildelt 3 millioner aksjer slik at han har 34,3 prosent av de utestående aksjene. Seadrill klatret 0,74 prosent til 101,75 kroner.

Telenor gjorde det også bra. DnB NOR Markets har hevet anbefaling til kjøp fra hold, men beholder kursmålet på 117 kroner. Meglerhuset mener aksjen har fått for mye juling. Telenor stiger 2,54 prosent til 111 kroner.

Solenergiselskapet REC fortsatte oppturen og steg 1,36 prosent til 149,50 kroner tirsdag.

Frontline falt 2 prosent til 208,25 kroner etter at tankratene faller videre.

Ifølge en analytiker skal det være sluttet en VLCCer på vei fra Persiabukten mot Østen til rundt 40 worldscalepoeng. Det tilsvarer en tilbakegang på omkring 10 poeng og er en bekreftelse på at rederiene får mindre for de store tankskipene. Det er kun snakk om en slutning for ett tankskip, men det er en indikasjon på at tankratene kanskje ikke er bunnet ut likevel.

Aker Yards falt 2,76 prosent til 105,50 kroner, det samme gjorde Orkla som endte ned 1,28 prosent til 464,50 kroner.

Belships steg 6,41 prosent til 12,45 kroner. Meglerhusene Fearnley Fonds og ABG Sundal Collier var de ivrigste kjøperne.

Det lille oljeselskapet Norse Energy steg 5,08 prosent til 3,93 kroner. Produksjonen ved Manati-feltet i Brasil er på rundt 3 millioner kubikkmeter daglig med gass. Samtidig har boringen av brønn nummer seks fra dette feltet startet.

Brønn 5 fra Coral-feltet har siden begynnelsen av april startet opp produksjonen. Nå produserer brønnen 6.000 fat om dagen, men produksjonen er forventet å være ustabil i tiden fremover.

Mamut endte opp 4,58 prosent til 16 kroner. Meglerhuset Carnegie sto bak 92 prosent av nettokjøpene.

Usikkert på Wall Street

Skuffende industriproduksjon svekker optimismen som rådet blant investorene på Wall Street. Inflasjonen virker å være under kontroll og boligmarkedet viser sunnhetstegn, men det er ikke nok for aksjemarkedet.

De viktigste nøkkelindeksene faller like etter at handelen på Wall Street har kommet i gang. Dow Jones Indicative blir sendt ned 0,05 prosent til 12.714,44 poeng. Teknologiaksjene klarer heller ikke overbevise og Nasdaq faller 0,26 prosent til 2511,83 poeng.

Mandag avsluttet S&P 500-indeksen på det høyeste nivået siden 2000. Den brede indeksen faller 0,08 prosent til 1.467,32 poeng rett etter at børsene åpnet.

I mars falt industriproduksjonen i USA med 0,2 prosent. Dette var dårligere enn hva markedet hadde ventet. Samtidig falt industriens kapasitetsutnyttelse til 81,4 prosent. Økonomene ventet ifølge Bloomberg News at industriproduksjonen skulle forbli uendret samtidig som industriens kapasitetsutnyttelse skulle ligge på 81,9 prosent.


Oppsving i USA

De amerikanske aksjefuturene reagerer rett opp på de oppløftende makrotallene. Resultatene renner inn fra selskapene som er notert ved børsene i New York.

Nasdaq-futuren klatrer 0,22 prosent, mens S&P 500-futuren er opp 0,19 prosent. Dow Jones Indicative er opp 0,26 prosent.

Det amerikanske arbeidsdepartementet slapp konsumprisindeksen tirsdag ettermiddag. Dette bidrar til å roe ned nervene til inflasjonsskeptikerne. Konsumprisene steg med 0,6 prosent i mars. Kjernekonsumprisene steg til sammenligning med 0,1 prosent. Dermed er inflasjonen inntakt i USA.

Ifølge Bloomberg News ventet økonomene at konsumprisindeksen skulle lande på 0,6 prosent i mars. Ekskludert de volatile matvare og energiprisene var det ventet at konsumprisen skulle stige med 0,2 prosent.

Samtidig kom det hyggelige tall fra det amerikanske handelsdepartementet som viser at byggingen av nye boliger øker.

Det ble påbegynt 1,518 millioner nye privatboligprosjekter i mars. Samtidig økte antallet tildelte byggetillatelser med 0,8 prosent til 1,544 millioner. Økonomene Bloomberg News hadde spurt på forhånd ventet at antallet påbegynte boliger ville ligge på 1,49 millioner i mars.

Resultatstormen øker i styrke og rapportene renner inn blant selskapene på Wall Street.

Johnson & Johnson omsatte for 15,04 milliarder dollar i første kvartal. Det er en oppgang fra 12,99 milliarder dollar i samme periode året før.

Resultatet endte på 2,6 milliarder dollar tilsvarende 88 cents per aksje i første kvartal. Det er dårligere enn de 3,3 milliarder dollarene eller 1,1 dollar per aksje som selskapet leverte i samme periode året før. Justert for engangshendelser endte resultatet på 1,16 dollar.

Dette er langt bedre enn hva analytikerne hadde ventet. Ifølge Thomson First Call ventet analytikerne at selskapet skulle legge frem et resultat per aksje på 1,05 dollar fra en omsetning på 14,44 milliarder dollar.

Flere av bankgigantene har også levert sitt resultat for de siste tre månedene. Wells Fargo hadde et overskudd som steg med 11 prosent til 2,24 milliarder dollar eller 66 cents per aksje. Sammenlignet med samme periode året før endte resultatet på 2,02 milliarder dollar eller 60 cents. Analytikerne hadde ventet at Wells Fargo skulle legge frem et resultat per aksje på 65 cents.

Investeringsbanken Jefferies bedret resultatet med 6,5 prosent i første kvartal til 42 cents per aksje fra 41 cents et år tidligere. Omsetningen lå på 623,3 millioner dollar fra 524,1 millioner dollar. Det var investeringsbank-delen som dro opp omsetningen. Ifølge Thomson First Call ventet analytikerne et resultat per aksje på 40 cents fra en omsetning på 413 millioner dollar.

Ensom svale

Oslo Børs fortsetter den flate utviklingen. Hovedindeksen er så smått opp 0,04 prosent til 471,40 poeng.

Oljeorganisasjonen OPEC har avvist forslagene om å øke produksjonen igjen. I oktober i fjor og februar i år vedtok oljekartellet å kutte produksjonen med inntil 1,7 millioner fat olje per dag. Nå har krefter innad i organisasjonen tatt til orde for at produksjonen igjen skal økes.

Bakgrunnen for kuttene de siste halvåret ble gjennomført for å motvirke en fallende oljepris. Etter at risikopremien har økt betraktelig de siste månedene har oljeprisen fulgt etter, dermed ber flere om at produksjonskvotene igjen økes.

OPEC hevder nå at tilbudet er tilstrekkelig og at etterspørselen for OPEC olje vil være mindre enn tidligere antatt.

Uroen rundt Irans atomprogram stjeler ikke like mange overskrifter som for bare noen få uker siden, samtidig som oljemarkedet ikke virker fokusere så mye på de blodige opptøyene i Nigeria. Kjøresesongen og bensinlagrene i USA er i oljemarkedets søkelys. Onsdag er det klart for de ukentlige oljelagertallene fra USA og dette vil gi en indikasjon på om den oljeavhengige nasjonen står rustet til den forestående kjøresesongen.

Kontraktene på et fat nordsjøolje med levering i juni omsettes for 67,65 dollar fatet ved råvarebørsen i London.

Den sterke oljeprisen blir delvis motvirket av den svake dollaren. Det likvide valutamarkedet venter på inflasjonstallene fra USA som slippes tirsdag ettermiddag. Statistikken over konsumprisens utvikling i mars blir frigitt og vil gi markedet en indikasjon på hvordan rentenivået kan forløpe i nær fremtid. Boligtall fra USA vil også få oppmerksomhet som en indikator for veksten i den amerikanske økonomien.

En dollar koster 5,96 kroner.

Statoil er ned 0,30 prosent til 167,75 kroner, mens Hydro er ned 0,36 prosent til 205,50 kroner. DNO klatrer 0,18 prosent til 11,23 kroner.

Telenor gjør det også bra. DnB NOR Markets har hevet anbefaling til kjøp fra hold, men beholder kursmålet på 117 kroner. Meglerhuset mener aksjen har fått for mye juling. Telenor stiger 1,85 prosent til 110,25 kroner.

Det er to rederier som troner øverst på vinnerlisten. Bulkrederiet Belships er opp 11,11 prosent til 13 kroner. Meglerhusene Fearnley Fonds og ABG Sundal Collier er de ivrigste kjøperne. Rederiet I.M Skaugen klatrer 9,09 prosent til 48 kroner, men det er ikke omsatt mange aksjene.

AF Gruppen stiger 6,01 prosent til 123,50 kroner

Seadrill er den mest omsatte aksjen og 1,16 milliarder kroner har byttet eiere. John Fredriksens boreselskap kryper til korset og velger å oppfylle tilbudsplikten i Eastern Drilling. Seadrill byr nå 135 kroner per aksje og gir nå alle aksjonærene muligheten til å komme seg ut av selskapet. For å finansiere oppkjøpe har de hentet inn 909 millioner kroner i en rettet emisjon.

Det vil bli trykket opp 9 millioner nye aksjer til 101 kroner per aksje i tegningskurs og John Fredriksens Hemen Holding har fått tildelt 3 millioner aksjer slik at han har 34,3 prosent av de utestående aksjene. Seadrill stiger 0,99 prosent til 102 kroner.

Oslo Børs er en av få europeiske børser som holder seg. I Tyskland faller DAX-indeksen 0,42 prosent, mens den franske CAC 40 i Paris er ned 0,56 prosent. I London opplever investorene at FTSE 100 faller 0,70 prosent.

I København og Stockholm er børsene ned 0,35 og 0,50 prosent.

Forsiktig i Oslo

Oslo Børs har begynt forsiktig. Investorene har ikke helt bestemt retningen og sender hovedindeksen i både pluss og ned i rødt. Etter en drøy time er Oslo Børs opp 0,07 prosent til 471,57 poeng.

Oljeprisen har svekket seg noe i forholdt til nivåene da Oslo Børs stengte handelen mandag. Sammen med en svak dollar gjør det at børsen tar et hvileskjær. Fortsatt er rekordnoteringen fra midten av februar innen rekkevidde.

I USA var S&P 500 på det høyeste nivået siden 2000 og det var godt fart blant investorene på Wall Street. I Asia falt børsene fra toppnoteringer etter at spekulantene valgte å ta gevinst etter flere dager med oppgang.

Et fat nordsjøolje med levering i juni omsettes for 67,59 dollar ved råvarebørsen i London, mens en dollar koster 5,96 kroner. Statoil faller 0,30 prosent til 167,75 kroner og får følge av Norsk Hydro som er ned 0,36 prosent til 205,50 kroner.

En post på 4.651.000 aksjer ble meglet av Nordea før børsen åpnet i DnB NOR. Aksjene ble omsatt for 87 kroner per aksje. DnB NOR stiger 0,80 prosent til 87,70 kroner.

John Fredriksens boreselskap Seadrill kryper til korset og velger å oppfylle tilbudsplikten i Eastern Drilling. Seadrill byr nå 135 kroner per aksje og gir nå alle aksjonærene muligheten til å komme seg ut av selskapet. For å finansiere oppkjøpe har de hentet inn 909 millioner kroner i en rettet emisjon.

Det vil bli trykket opp 9 millioner nye aksjer til 101 kroner per aksje i tegningskurs og John Fredriksens Hemen Holding har fått tildelt 3 millioner aksjer slik at han har 34,3 prosent av de utestående aksjene. Seadrill stiger 0,99 prosent til 102 kroner.

Grenland Group er opp 3,43 prosent til 24,10 kroner, men det må sees i sammenheng med at det kun er omsatt 7.600 aksjer. IT-selskapet Inmeta følger etter og stiger 2,69 prosent til 5,34 kroner, også det på lav omsetning.

Teknologiselskapet Simrad Optronics blir løftet 2,60 prosent til 7,10 kroner etter at de har fått en ordre på å levere nattkikkerter til en verdi av 2,2 millioner euro.

Ementor opplever også god mottagelse på børsen. Topnordic er med i kampen om inntil 500 millioner danske kroner i forbindelse med en rammeavtale fra Statens og Kommunernes Indkøbs Service i Danmark. Topnordic er en av seks leverandører som er valgt ut som tilbydere av varer og tjenester. Ementor bekrefter også at de er i samtaler med Tre65 om å kjøpe alle aksjene i selskapet. Ementor-aksjen stiger 2,39 prosent til 53,50 kroner.

Eitzen Maritime Service faller 4,26 prosent til 2,25 kroner, men på lav omsetning av aksjen. Kun 5.000 aksjer har byttet eiere tirsdag morgen. IT-selskapet Trolltech lider samme skjebne og er ned 3,51 prosent til 11 kroner.

Gevinstsikring i Asia

Etter flere dager med opptur var det duket for et pust i bakken for investorene i Asia. Indeksene i Australia, Kina, Malaysia, Singapore og Sør-Korea falt tilbake fra rekordhøyder.

Den brede Asia-indesen til Morgan Stanley Capital International var i morgentimene tirsdag ned 0,5 prosent til 147,06 poeng. Tidligere i sesjonen var indeksen som følger over 1.000 aksjer i 14 markeder og flørtet med tidligere rekordnotering fra 27. februar.

I Japan falt Nikkei 225-indeksen 0,9 prosent til 17.475,66 poeng. Den brede Topix-indeksen falt rundt 1 prosent.

Meglerhuset Goldman Sachs oppgraderte Tokyo Electron og Nikon som sendte halvlederprodusentene høyere.

Høyeste siden 2000

Mandag var en meget sterk dag på USA-børsene. De ledende indeksene steg rundt 1 prosent, og uroen fra i vinter er glemt. S&P 500-indeksen nådde det høyeste nivået siden høsten 2000.

Fokus mandag var på finanssektoren, som de siste månedene har vært en hodepine for aksjemarkedet på grunn av gryende problemer i det amerikanske boliglånsmarkedet.

Men mandag var nyhetene bare positive for sektoren. Giganten Citigroup leverte et resultat på 5,01 milliarder dollar i første kvartal. Det tilsvarer 1,01 dollar per aksje. I samme periode året før la Citigroup frem et resultat på 5,64 milliarder dollar eller 1,12 dollar per aksje. I første kvartal har selskapet tatt en avsetning på 1,38 milliarder dollar før skatt i forbindelse med den omfattende restruktureringsplanen de har iverksatt. Det tilsvarer 871 millioner dollar og kommer etter at storbanken kutter 17.000 jobber.

Ekskludert engangsposter i forbindelse med restruktureringen var nettoresultatet i første kvartal på 1,18 dollar per aksje, noe som var bedre enn analytikernes snittestimat på 1,09 dollar pr. aksje. Aksjen steg 3 prosent.

Også bankkonsernet Wachovia, USAs fjerde største, leverte bedre tall enn ventet og steg 2 prosent.

Selskapet som dominerer markedet for studielån i USA, Sallie Mae, blir kjøpt opp av de to private investeringsfond og to banker. Det er bankene J.P. Morgan og Bank of America som blar opp 25 milliarder dollar sammen med investeringsfondene JC Flowers & Co. og Friedman Fleischer & Lowe. Aksjen steg 18 prosent.

Tidligere har investeringsselskapet Blackstone vært villige til å kjøpe Sallie Mae for 20 milliarder dollar. Budet fra de to bankene og investeringsfondene representerer en premie på 50 prosent sammenlignet med siste kurs torsdag. Dette var før ryktene om en transaksjon begynte å svirre.

Farmasiselskapet Eli Lilly melder at de tjente 47 cents per aksje i første kvartal. Dette er en nedgang fra 77 cents i samme periode året før. Nedgangen skyldes kostnader i forbindelse med kjøpet av Icos. Hvis en ser bort i fra disse kostnadene satt Eli Lilly igjen med 84 cents per aksje, det er bedre enn de 79 centene analytikerne hadde forutsett. Aksjen steg 3 prosent.

Det er mye fokus på kvartalstallene denne gangen. Etter 14 kvartaler på rad med tosifret bunnlinjevekst for selskapene i S&P 500-indeksen, forventer analytikerne en kraftig oppbremsing i veksten denne gangen. Foreløpig har imidlertid tallene overrasket positivt.

Mens kvartalstallene var gode, var makrotallene noe blandet mandag.

Produksjonssektoren i USA indikerer en svakere utvikling enn ventet. Indeksen New York State Empire er i april på 3,8. Dette er dårligere enn hva økonomene hadde ventet på forhånd.

Ifølge Bloomberg News ventet markedet at indeksen skulle være på 10 i april.

Detaljhandelen steg med 0,7 prosent i mars. Dette var noe høyere enn hva markedet hadde ventet. Ifølge Bloomberg News ventet økonomene at omsetningen i detaljhandelen i USA ville vokse med 0,6 prosent i årets tredje måned.

Hvis en ser bort i fra det varierende bilsalget steg omsetningen med 0,8 prosent, noe under forventningene på 0,9 prosent.

I februar ble detaljomsetningen i februar revidert til 0,5 prosent fra 0,1 prosent.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones +0,86% til 12.720,46
Nasdaq +1,06% til 2.518,33
S&P 500 +1,08% til 1.468,47

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere