RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rekord tross DNO-fall

Sist oppdatert:
Etter en knallsterk åpning for DNO, ødela aksjen nesten for ny børsrekord
Tross stort salgspress på slutten av dagen ble oppgangen på 0,18 prosent, og hovedindeksen endte på ny all-time high på 332,33. I løpet av dagen var imidlertid indeksen helt oppe i 335,28 på kraftig oljerelatert opptur på begynnelsen av dagen.

Et mindre tilbakefall i oljeprisen utover ettermiddagen koblet med ønsker om å ta gevinster sendte børsen bratt ned utover ettermiddagen etter en opptur på 1 prosent på toppen i dag.

Oljeaksjen DNO som igjen var mest i fokus bidro til fallet i det mange nok ønsket å sikre gevinstene i et meget likvid markedet etter de siste par ukenes voldsomme opptur.

Aksjen steg kraftig fra åpning i dag på nyheten om nye funn av olje i det meget lovende Nabrajah-feltet i Jemen. Det kan imidlertid se ut til at markedet etterhvert mente at aksjen hadde priset inn nyheten i gårsdagens opptur, da aksjen steg kraftig uten nyheter. DNO endte til slutt ned 2,5 prosent til 58 kroner, og var børsens suverent mest omsatte aksje med 1,7 milliarder kroner.

Til sammenligning endte Hydro uendret med en omsetning på en halv milliard i et ellers romjulspreget marked. Statoil klarte hold på litt av oppgangen fra tidlig handel og endte opp 0,3 prosent.

Oljeaksjen Rocksource ble dagens vinner med en oppgang på 12,2 prosent uten spesifikk nyheter rundt aksjen.

Riggaksjen Ocean Rig signaliserte i dag at de vil starte med tilbakekjøp av aksjer og andre former for utdeling av de forventede store inntektene fra det brennhete riggmarkedet. Det sendte aksjen opp 4,3 prosent.

Røkke-aksjene Aker ASA og Aker American Shipping steg henholdsvis 1,5 og 3,9 prosent på innsidenyheter rundt aksjen.

Lakseaksjene ble løftet i dag med Lerøy og Cermaq i spiss etter meldinger om at Singapore matmyndigheter har erklært norsk laks som sikker etter tester i romjulen.

Marginalt opp i USA-åpning

De amerikanske børsene er svakt opp i tidlig handel.

Tross indikasjoner på en flat start er de viktigste amerikanske aksjeindeksene svakt opp etter fem minutters handel.

Dow Jones-indeksen er opp 0,2 prosent, mens Nasdaq er opp 0,15 prosent.


Mot flat USA-åpning

USA ser ikke ut til å bli med på oppgangen i Europa og Asia i dag.

Indikasjonen fra futuresmarkedet før børs i USA i dag peker mot et flatt aksjemarked. Det kom ingen bomber i dagens arbeidsmarkedsrapport i USA som endret påfuturesnivåene, o gmarkedet ser ut til åfortsette gårsdagens trend.

Det er ventet flere makrotall i etetrmiddag som endre på utviklingen etter åpning. Det gjelder blant annet de ukentlige oljelagerrapportene og Chicago PMI.

Handelen er ventet å bli preget av fortsatt lave romjulsnivåer.

Gårsdagens oljeprisoppgang legger en demper på markedet, etter en flat utvikling sålangt i dag.

Holder rekordnivå

Med kraftig oljeoppgang og DNO-nyheter er aktiviteten forholdsvis god på en julepreget rekordbørs.

Rett før klokken 12.30 torsdag er hovedindeksen opp en knapp prosent og fortsetter dermed ferden mot en ny klar all-time high avslutning på årets nest siste børsdag.

Det som vanlig i romjulen klart lavere volumer som omsettes, men takket være nok en bunke nyheter rundt oljeselskapet DNO er det ikke helt dødt. Omsetningen i DNO nærmer seg rett etter lunsj milliarden.

Til sammenligning er omsetningen i Hydro og Statoil en drøy fjerdedel av DNO-handelen. Oljetungvekterne er i likhet med store deler av oljebransjen i fremgang i dag etter at oljeprisen steg kraftig i USA onsdag kveld.

Det er også generelt bred oppgang på Oslo Børs i dag med positive børsen også ellers i Europa. 94 aksjer kan vise til oppgang ved 12.30-tiden, mot 58 med fall.

Det har også vært en stødig strøm av nyheter i dag tross romjulen. Den viktigste kom i DNO som kunne melde om et nytt funn på Nabrajah-feltet. Dette har gitt en oppgang på drøye 4 prosent i dag. Hydro og Statoil er opp rett over 1 prosent.

Laksesektoren er også opp i dag etter tunge dager etter russernes innføring av importforbud mot norsk fersk fisk. Panfish, Cermaq og Fjord er opp rundt 3 prosent etter at Singapores mattilsyn i dag godkjent norsk laks etter å ha testet for tungmetaller.

En del tech- og it-aksjer er også høyt på vinnerlisten i dag, blant annet Ignis, Ementor og Software Innovation.

Strømme, Komplett og Firm topper taperlisten, men uten at det har vært spesifikke nyheter ute rundt selskapene.

Rett til ny topp

Med DNO i førersetet har Oslo Børs gått rett til nye all-time high torsdag.

Etter en halv times børshandel på årets nest siste børsdag er hovedindeksen opp drøye 0,7 prosent til nye all time high-nivåer. Det er positive nyheter fra DNO og et hopp i oljeprisen som er hovedforklaringen på rekordjaget på Oslo Børs.

Oljeprisen steg kraftig i går kveld, oe som har ført til bred oppgang for oljerelaterte aksjer, i tillegg til en generelt sterk utvikling for resten av børsen. Positive signaler fra USA og oppgang i Asia og Europa ellers har satt tonen i tidlig handel torsdag.

Oljeaksjen DNO er suverent mest omsatte aksje i tidlig handel torsdag etter at selskapet kunne melde om sterke indikasjoner på olje- og gass i den nye avgrensningsbrønnen som bores på Nabrajah-feltet i Jemen. Aksjen har gått som en kule i år, og oppgang siden begynnelsen av året er nå på vanvittige 900 prosent.

Også oljetungvekterne Statoil og Hydro er med på dagens opptur, og blant de ti mest omsatte aksjene er det kun to som ikke stiger i tidlig handel, nemlig Storebrand og Yara.

Vinnerlisten er foruten oljerelatert aksjer, og så spekket med en del IT- og tech-aksjer.

Aker-aksjen er i medvind i dag etter oppslag i avisene om at det kan gå mot utbyttefest i selskapet fremover etter at Kjel Inge Røkke har latt to av sine mest betrodde partnere kjøpe seg inn i hans holdingselskap TRG.

Smedvig-aksjen er marginalt opp i tidlig handel etter at SeaDrill har varslet at de kan være klare til en omkamp om riggselskapet. SeaDrill er på sin side svakt ned på nyheten.

Opera er kraftig opp i tidlig handel etter å ha inngått et partnerskap med Google på søk til Operas mobile nettlesere.


DNO fortsatt i fokus

Med DNO i førersetet går det mot ny all-time high i Oslo i dag.

Med et kraftig hopp i oljeprisen som bakteppet kan det gå mot nye historiske toppnoteringer for Oslo Børs i dag. Oljeprisen steg 2,9 prosent i New York i går kveld etter nytt fokus på signalene fra OPEC om mulige kutt i produksjonen etter ministermøtet 31. januar. Oljeprisen er lite endret i elektronisk handel i natt.

Oljeprisoppgang førte til mindre oppgang for noen av de oljerelaterte norske aksjene i USA i går kveld, blant annet steg CanArgo markert i forhold til sluttkursen i Oslo.

Oljeaksjen DNO var i førersetet i gårsdagens opptur på Oslo Børs, og fokuset ventes å fortsette i dag. Bakgrunnen er at selskapets partner på det viktige Nabrajah-feltet i Jemen i natt har meldt om olje- og gassfunn i avgrensningsbrønnen som er under boring på feltet. Forrige brønn ble en skuffelse på Nabrajah, men signalene for den nye brønnen er sterke ifølge Oil Search.

Smedvig vil bli gjenstand for nye spekulasjoner i dag etter at SeaDrill og konsernsjef Tor Olav Trøim i DN i dag signaliserer at de kan være klare for en omkamp med amerikanske Noble om kontrollen i riggselskapet. SeaDrill eier nå i underkant av 5 prosent av A-aksjene i Smedvig.

Det er ellers en relativt nyhetsfattig ny romjulsdag for de norske selskapene.

Laksesektoren vil trolig også være i fokus i dag i det spillet om det russiske importforbudet fortsetter. En god nyhet for bransjen i dag er at Singapores matmyndigheter i natt erklærte at norsk laks er sikker å spise etter å ha gjennomført tester for tungmetallinnhold i romjulen.

De asiatiske børsene fortsatte oppturen i natt etter sterke forbrukersignaler fra USA. Dette førte blant annet til ny 5 års topp for Tokyo-børsen i natt.

Ute i Europa er børsene svakt opp i tidlig handel, blant annet er Frankfurt opp 0,25 prosent tre kvarter før åpning i Oslo.


Ny topp i Japan

De asiatiske børsene viste en sterk utvikling i natt.

I Tokyo endte børsen på de høyeste nivåene på fem år i nattens handel. Nikkei 225-indeksen endte opp 0,9 prosent til 16.344,20, som er det høyeste nivået for indeksen siden 20. september 2000. Børsen steg kraftig også onsdag.

Det var sterke forbrukertall fra USA som satte fart på børsene i natt, i det forhåpningene til at 2006 blir et nytt sterkt år for de asiatiske eksportøkonomiene er økende.

Morgan Stanleys Asia-indeks endte opp 0,3 prosent, mens den sørkoreanske børsen kunen sette punktum for året med en ny god dag. Kospi-indeksen ble løftet 0,8 prosent og er dermed opp meget sterke 54 prosent for året.

Oljeprisen bremset Wall Street

Etter en god start på dagen falt Wall Street noe tilbake, men hentet seg inn igjen mot slutten av dagen.


Råolje med levering i februar steg 2,9 prosent og handles nå for rundt 59,82 dollar fatet. Dette bremset noe at den positive trenden på New York børsene onsdag. Oljeaksjene steg og dro med seg andre råvareaksjer.

Obligasjonsrentene hadde normalisert seg tidligere på dagen, men fikk et tilbakefall og bidro til å legge en demper på den gode utviklingen på børsene.

Indeksene tok igjen noe av gårsdagens tap, men ikke alt. Dow Jones indeksen endte på 10.796,26 en oppgang tilsvarende 0,17 prosent. Nasdaq endte på 2228,94 poeng, noe som er 0,09 prosent bedre enn gårsdagens sluttkurs. S5P 500 fulgte etter med en oppgang på 0,13 prosent og endte på 1258,17 poeng.

Gullaksjene gjorde det godt denne dagen. Gullsektoren på S&P 500 steg 2,7 prosent, tett fulgt av andre metaller som steg 2,4 prosent. Drillingsektoren steg 2,1 prosent, mens olje og gass selskapene fulgte energiprisene opp 2,2 prosent.

Rundt klokken 16 norsk tid kom den amerikanske statistikken over forbrukernes tiltro til økonomien, det var på forhånd ventet at tiltroen ville bli 105 i desember. Da tallet endelig var klart viste det 103,6, selv om det var lavere enn forventet var det lang bedre enn måneden før.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere