RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rekordavslutning for børsen

Sist oppdatert:
Juni ble avsluttet med bravur. Dermed ble det nok en sterk måned på børsen.
Uken begynte begredelig for Oslo Børs, men en knallsterk avslutning reddet inntrykket. Hovedindeksen steg fredag 0,90 prosent til 508,28 poeng og satte ny sluttrekord.

Den gamle rekorden var på 507,89 poeng og kom 20. juni. Da satte også børsen sin toppnotering på 511,17 poeng. Fredag var børsen oppe i 510,44 poeng på sitt høyeste.

Hvis en ser uken under ett endte børsen opp rundt 0,8 prosent. Oppgangen kom i takt med at de globale børsene også snudde. For juni viser fasiten en stigning på neste fire prosent.

Oljeprisen ga god drahjelp til børsen fredag. Drevet av frykt for leveransesvikt i forbindelse med en varslet streik i Brasil ga en klar oppgang for oljen. Sammen med bekymringer knyttet til bensinlagrene steg WTI-oljen til over 70 dollar fatet. Hvis en ser på nordsjøkvaliteten var oljeprisen ved råvarebørsen i London på 71,26 dollar fatet da børsen stengte.

Statoil og Norsk Hydro ble løftet av oppgangen i oljeprisen. Aksjene til fusjonskompisene økte 2,23 prosent til 183,50 kroner og 1,56 prosent til 228 kroner. Hydro-aksjen var over 231,50 kroner og satte ny rekord.

Solenergiselskapet REC steg 2,68 prosent til 230 kroner. Før dagen var omme var aksjen 232,50 kroner og ble da verdsatt til nesten 115 milliarder kroner. Det er ny rekordnotering og RECs markedsverdi nærmer seg stadig verdien av storeieren. Orkla sitter med kontroll på 40 prosent av REC og opplever også nye børstopper. Aksjen steg 1,82 prosent til 112 kroner, men satte ny rekord på 112,25 kroner.

Oljeserviceselskapet Acergy klatret 2,49 prosent til 134 kroner. Selskapet skal ifølge Upstream har vunnet en kontrakt på levere tjenester til prestisje prosjektet Van Gogh-feltet utenfor Australia.

John Fredriksen kan si seg fornøyd med børsdagen. Tørrbulkrederiet Golden Ocean Group la på seg 3,22 prosent til 19,25 kroner, mens Marine Harvest og Frontline klatret henholdsvis 2,88 prosent til 6,42 kroner og 1,30 prosent til 273,50 kroner. Fredriksen er største aksjonær i begge selskapene.

Aker Kværner steg 3,63 prosent til 150 kroner, mens Songa steg 3 prosent til 60 kroner etter at konsernsjefen i Songa har kjøp 100.000 aksjer til 57,83 kroner aksjen.

Aksjonærene i Simtronics hadde størst grunn til å feire. Aksjen toppet vinnerlisten med 13,51 prosent til 4,20 kroner. Ellers steg Havila 8,21 prosent til 112 kroner.

IT-selskapet Fast har danket ut Google som leverandør til internettsiden til kjempen Cisco. Dette ble tatt godt i mot av aksjemarkedet som sendte aksjen opp 8,21 prosent til 14,50 kroner.

Analytiker Ole Jørgen Rød i First Securities mener det er det videre potensialet som er spennende med kontrakten fra Cisco.

Kontrakten Fast gjelder foreløpig kun for internettsiden Cisco.com, men Rød sier det er oppsalgspotensialet som lokker.

- Den symbolske verdien er viktig siden Cisco er et av de mest sofistikerte og profilerte IT-selskapene i verden. Dessuten vinner Fast kontrakten i konkurranse med Google, Autonomy og Endeca. En skal ikke undervurdere det, sier Ole Jørgen Rød i First Securities til NA24.

Inflasjonsjubel Wall Street

Torsdag ble det kjent at renten i USA holdes uendret på 5,25 prosent. Dette var helt som ventet. Den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke advarte likevel mot inflasjonen og sa at denne ikke var under kontroll.

Nå viser det seg at prisveksten ligger innenfor det nivået Bernanke er komfortabel med.

Industriindeksen Dow Jones stiger 0,66 prosent 13.510,48 poeng. Den teknologitunge Nasdaq-indeksen blir løftet 0,57 prosent til 2.623,25 poeng. Den brede S&P 500-indeksen kryper opp 0,64 prosent til 1.515,34 poeng.

Kjernekonsumprisene steg med 0,1 prosent i mai, noe som var i tråd med forventningene. Det kommer frem en rapport fra det amerikanske handelsdepartementet. Dermed er kjerneinflasjonene innenfor det sentralbankens komfortable sonen for andre måned på rad.

De siste tolv månedene har kjerneprisene som ikke inkluderer matvare- og energipriser steget 1,9 prosent. Den amerikanske sentralbanken har en uoffisiell område på mellom 1 til 2 prosent.

Det er første gang på tre år at denne målingen har steget mindre enn 2 prosent. I april lå den årlige takten på 2 prosent.

Innkjøpssjefene i Chicago er optimistiske med tanke på fremtiden.

Det kommer frem i en undersøkelse som er blitt gjennomført blant innkjøpssjefen. Indeksen som måler innkjøpssjefenes forventninger, PMI, steg i juni til 60,2.

Økonomene ventet ifølge Bloomberg News at innkjøpsindeksen ville ligge på 57,5 i juni.

Apple er blant selskapene som er i fokus. Selskapet har lansert sin nye iPhone fredag og markedet er spente på hvordan telefonene vil bli tatt i mot av brukerne. Apple har lagt mye prestisje i prosjektet og forventningene er skrudd i været. Apple-aksjen stiger 1,3 prosent.

iPhone skal utfordre Blackberry. Produsenten av Blackberry kunne melde om et knallsterkt resultat for siste kvartal. Research In Motion økte omsetningen med 76 prosent, mens resultatet vokste med 73 prosent. Aksjen stiger 16,6 prosent.

Forbrukersentimentet i USA var på 85,3 i slutten av juni, det viser tall fra universitetet i Michigan. Økonomene hadde ventet at indeksen skulle ligge på 84.

Samtidig kom det tall som viser at byggenæringen også går godt. I juni økte bygginvesteringene med 0,9 prosent. Markedet hadde ventet en økning på 0,2 prosent.

Oljeprisen i den amerikanske handelen har steget over 70 dollar fatet for første gang i år. Det legger en liten demper på børsene.

Positive USA-aksjer

Det går mot en god start på Wall Street. Aksjefuturene peker opp rett i forkant av at den ordinære handelen kommer i gang.

Nasdaq-futuren stiger 0,27 prosent og får følge av S&P 500-futuren som er opp 0,14 prosent. Dow Jones Indicative klatrer 0,21 prosent.

Torsdag kom sentralbanken i USA med sin rentedom. Fasiten ble som markedet ventet. Renten ble holdt uendret. Sentralbanksjef Ben Bernanke benyttet likevel anledningen til å advare mot inflasjonene og sa at prispresset ikke var under kontroll.

Tall fra handelsdepartementet viser at inntektene i USA økte med 0,4 prosent i mai. Samtidig økte forbruket med 0,5 prosent.

Ifølge Bloomberg News ventet økonomene at husholdningenes inntekter ville øke med 0,6 prosent, mens forbruket ville øke med 0,7 prosent.

Oljen smører børsoppgang

Dermed fortsetter den gode utviklingene som startet torsdag. Oljeprisen beveger seg oppover og det drar med seg de oljeavhengige aksjene. Totalt stiger 84 aksjer, mens 29 aksjer faller. 155 aksjer er uendret sammenlignet med torsdagens sluttkurser.

I oljemarkedet fokuserer man på en forestående streik i det statlige brasilianske oljeselskapet Petrobras. Ifølge morgenoppdateringen til Wilhelmsen Bunkers vil den varslede streiken vare i fem dager og er siktet på å skade oljeproduksjonen. Sist gang arbeiderne i Petrobras streiket var i 2001.

Ved råvarebørsen i London koster et fat nordsjøolje med levering i august 70,70 dollar. En dollar koster samtidig 5,90 kroner.

Oppgangen i oljeprisen sender Statoil opp 0,84 prosent til 181 kroner, mens Norsk Hydro stiger 1 prosent til 226,75 kroner. DNO er opp 0,24 prosent til 12,32 kroner.

Orkla og REC stiger 1,36 prosent til 111,50 kroner og 1,12 prosent til 226,50 kroner. Begge aksjene har satt nye toppnoteringer på henholdsvis 112 og 227,50 kroner.

Telecomputing stiger 5,77 prosent til 27,50 kroner. Det er ikke omsatt mer enn 1.000 aksjer.

IT-selskapet Trolltech blir løftet 5,6 prosent til 12,25 kroner etter at de har sikret seg en avtale verdt nesten to millioner kroner. Det er et ikke navngitt IT-selskap som skal bruke Trolltechs Qtopia-plattform.

Biotec Pharmacon blir løftet 4,82 prosent til 43,50 kroner. Selskapet melder om gode resultater fra sin kreftstudie. Foreløpig ser det ut til at produktet SBG har en svært god sikkerhetsprofil, og det er observert positiv respons på kreftutviklingen hos flere av pasientene som har gjennomført behandling med SBG i kombinasjon med antistoff mot kreftformen neuroblastom.

En god måned i Asia

Investorer kan se tilbake på nok en måned med økte aksjekurser.

Morgan Stanleys Asia-indeks la på seg 0,6 prosent til 152,84 prosent. Dermed ender indeksen i positivt terreng med 1,7 prosent for juni. Dette er den niende strake måneden med stigning, noe indeksen aldri har opplevd siden den ble opprettet i 1987.

Nikkei 225 i Japan steg 1 prosent til 18.111,37. For femte gang på rad ble det publisert tall som viste at japanske husholdninger økte sitt månedlige pengeforbruk. Det økte med 0,4 prosent i mai. Samtidig holder arbeidsledigheten på 3,8 prosent, det laveste nivået på ni år. Sammen tyder dette godt for det innenlandske konsumet.

Eksportørene fortsetter stigningen
Når yenen i tillegg svekket ytterligere seg førte dette til at storeksportør Toyota steg med to prosent, til det høyeste nivået på tre måneder.

Yuuki Sakurai, som forvalter 32 milliarder dollar ved Fukoku Mutual Life Insurance i Tokyo, forteller Bloomberg News at det at eksportørene slår markedet «er en trend som kommer til å fortsette en stund til».

Fall i Kina
Alt var så imidlertid ikke like lyst ut. Fredag morgen kunne den notorisk volatile CSI 300 indeksen i Kina notere seg et fall på 3,6 prosent. Nedgangen skyldes bekymring for at tegnene på en økende økonomisk vekst vil gi høyere renter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere