*Nettavisen* Nyheter.

Rekordbeslag av spice

Foto: (Tollvesenet)

1,2 kilo syntetisk cannabis er det største beslaget av denne narkotikatypen i Norge.

12.06.12 18:46

- Beslaget ble gjort i en varesending fra USA adressert til en mann fra Harstad, opplyser kontorsjef Hans Arne Stordahl ved Harstad tollkontor. Tollerne avdekket totalt 400 pakker med i alt 400.000 brukerdoser i sendingen.

- Smuglingen er anmeldt til Midtre Hålogaland politidistrikt, som etterforsker saken, opplyser Stordahl.

Folkehelseinstituttet har funnet at flere ulike varianter av syntetisk cannabis er i bruk i rusmiljøer over hele Norge.

Folkehelseinstituttet analyserer årlig ca 5.000 blodprøver fra politiet med tanke på rusgivende legemidler og narkotika. De fleste av disse prøvene tas i situasjoner der det er mistanke om ruspåvirket bilkjøring.

Disse prøvene har vist seg å samsvare godt med beslag gjort av tollvesenet og KRIPOS, og gir dermed et godt bilde av hvilke rusgivende stoffer som er i omløp i Norge.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Tollvesenet)

På bakgrunn av beslag og mistanke om bruk av spice (syntetisk cannabis) i rusmiljøer i Norge, ble det vedtatt å gjennomføre et pilotprosjekt for å kartlegge omfanget. Pilotprosjektet varte i tre uker fra midten av november 2011, og til sammen 320 blodprøver ble analysert.

Alle blodprøver hvor politiet hadde bedt om at det skulle analyseres for narkotiske stoffer / rusgivende legemidler, ble analysert for et bredt utvalg av spice-varianter i tillegg til Folkehelseinstituttets standard analyseprogram.

Det ble påvist spice i 11 blodprøver, det vil si i ca 3 prosent av prøvene som ble analysert. Avdelingsdirektør Liliana Bachs sier at dette var mer enn forventet.

- Spice virker på samme måte som cannabis, men stoffene er vist å kunne gi langt kraftigere virkninger enn vanlig cannabis. Vi kommer til å fortsette å se etter slike nye, potensielt farlige stoffer, og håper å se at forekomsten avtar, sier Bachs.

De 11 positive prøvene kom fra politidistrikter i 5 forskjellige fylker på Østlandet, Vestlandet og i Nord-Norge.

Det er dermed grunn til å tro at spice er i omløp i rusmiljøer over hele Norge. Det var til sammen 6 ulike spice-varianter som ble påvist, noe som viser at det er mange varianter i omløp.

I samtlige positive prøver var det også andre rusgivende stoffer i tillegg til spice, som for eksempel ulike benzodiazepiner, amfetaminer og cannabis.

(ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.