Kristin Harila lå lenge godt an med sitt ambisiøse rekordforsøk, men før de to siste toppene oppsto det problemer.

Strenge koronarestriksjoner, gjorde at Harila ble nektet innreise i Kina, og derfor ikke fikk klatre verdens sjette høyeste fjell, Cho Oyu, fra Tibet.

Nå gjør hun et nytt forsøk på å bestige toppen, med start i Nepal. En langt vanskeligere rute.

– Jeg håper og er optimist til at Kina løsner opp og at jeg kan komme meg inn til Tibet til våren. I forhold til turen nå, så synes jeg det er spennende og gøy å prøve en ny rute, så det går bra. Det viktigste er at de åpner opp til våren, sier Harila til Nettavisen via sin pressekontakt Per-Steinar Moen.

Med seg har Harila et helt nytt team. Adri Brownlee, som ønsker å bli yngstemann til å klatre alle fjell over 8000 meter, og Gelje Sherpa utgjør resten av trekløveret.

Les også

Den dama gir faen ikke opp!

Krevende forhold

I tillegg til en vanskeligere rute, skal Harila og teamet klatre i det som kan bli svært krevende forhold. Lave vintertemperaturer gjør at klatrerne er avhengige av gode vindforhold for å komme seg til toppen.

– Det blir mye nytt for meg. Jeg klatrer med et nytt team. Vi skal også forsøke oss uten oksygen hvis været tillater det. Det betyr at risikoen øker. Vi kommer til å bruke betraktelig lengre tid med flere rotasjoner til de ulike campene og flere netter i fjellet, sier Harila.

Grunnen til at teamet trosser de ekstra utfordringene, er gevinsten hvis de klarer å bestige toppen.

Kommer de seg opp i desember, vil det gjøre ting lettere for Harila til våren. Da blir det færre topper å bestige før rekorden potensielt er hennes.

– Jeg er veldig motivet for et nytt forsøk! Først og fremt fordi jeg er veldig glad i å klatre fjell og være på tur. Det var ikke vanskelig å motiveres seg for et nytt forsøk, jeg tenkte det umiddelbart da det ikke gikk i år at jeg ville prøve på nytt. Jeg får også mulighet til å gjøre noe som ingen andre har gjort før, sier Harila via pressekontakt Moen.

14 topper

Rekordforsøket Harila på ny begir seg ut på, er ikke for hvem som helst. Hun ønsker å være den i verden som bestiger verdens 14 høyeste topper på kortest mulig tid.

I dag er det Nirma «Nimsdai» Purjat som innehar rekorden på 189 dager.

Harila manglet kun to topper på årets forsøk, men grunnet innreisenekt til Kina fikk hun aldri besteget Cho Oyu og Shishapangma i tide.