Gå til sidens hovedinnhold

Rekordhøy rapportering om tvangsekteskap

Aldri før har det blitt rapportert inn så mange tvangsekteskapssaker til Kompetanseteamet mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse. Det viser tallene for første halvår i år.

Kompetanseteamet mottok 243 nye henvendelser, noe som er en økning på 47 saker sammenlignet med første halvår 2013. Det er det høyeste antall saker på et halvår siden teamets oppstart, får NTB opplyst hos Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI).

– Økningen i antall saker skyldes økt bevissthet i utlendingsfeltet og god markedsføring av Kompetanseteamet internt, blant annet i UDI. Henvendelsene som gjelder utlendingsfeltet kommer primært fra UDI, men også mottak, politi og advokater, sier Eva-Torill Jacobsen, koordinator i Kompetanseteamet til NTB.

Lanserte app

De siste årene har stadig flere etater blitt klar over hjelpen de kan få, sier Jacobsen.

18. juni i år ble appen #meg lansert av statsråd Solveig Horne (Frp). Appen gir råd til ungdom om tvangsekteskap.

Fram til 8. september var den lastet ned 216 ganger, opplyser kommunikasjonsrådgiver Karen Eldbjørg Toven i IMDI.

Færre saker på skolene

Men samtidig som kompetanseteamet har registrert en økning av antall saker, meldes det om markant færre saker på skolene.

Minoritetsrådgivere, som er utplassert på utvalgte skoler, har mottatt 80 nye saker første halvår 2014. Det er en nedgang på 21 saker sammenlignet med samme tid i fjor og en halvering av saker siden første halvår 2012.

Hva som er årsaken til nedgangen i saker har IMDI per i dag ikke noe svar på. (©NTB)

Kommentarer til denne saken