*Nettavisen* Nyheter.

Rekordhøye investeringer i olje og gass i 2014

Pessimisme i næringen og varsler om kutt til tross: Investeringene i olje- og gassvirksomheten anslås til 223,7 milliarder kroner i år. Det er ny rekord.

Stavanger (NTB-Mette Estep): De ferske tallene fra Statistisk sentralbyrå ble lagt fram onsdag og viser en fortsatt sterk vekst i satsingen på norsk sokkel, inkludert rørtransport.

I 2013 økte investeringene med 21 prosent, til 209,1 milliarder kroner. I år er det forventet ytterligere vekst på 7 prosent til 223,7 milliarder kroner. Det er en halv milliard kroner høyere enn anslått i forrige kvartal.

De siste tre årene har olje- og gassinvesteringene i løpende priser økt med hele 67 prosent. Rapporten viser at investeringsøkningen i fjor gikk til feltutbygging, felt i drift, leting og rørtransport. Landvirksomhet viste derimot moderat nedgang.

En viktig grunn til et høyere investeringsnivå er det mye omtalte høye kostnadsnivået på etterspurte tjenester og produkter fra leverandørindustrien. Høyere kostnader har bekymret både operatører og myndigheter, og er en av grunnene til at Statoil har varslet kutt i bruk av norsk leverandørindustri.

Stabilt prisnivå

Hovedbakgrunnen for det høye investeringsnivået de siste årene er imidlertid stabilt høye oljepriser, som gjør det lønnsomt å sette i gang en rekke prosjekter. Det inkluderer oppgradering av eldre felt og utbygging av nye. Store funn i Nordsjøen og i Barentshavet har ført til mer leting.

Investeringsutgiftene til leting og konseptstudier endte på 33,9 milliarder kroner i 2013, en økning på 6,9 milliarder fra året før. Det ble påbegynt 59 letebrønner, 17 flere enn i 2012. Det ble gjort 20 nye funn, 7 flere enn i 2012. Likevel er samlede antatte ressurser fra funnene i fjor lavere enn ressursene fra funnene i 2012.

Stortingsrepresentant Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne stiller seg hoderystende til tallene:

– Til tross for stadig mer omfattende dokumentasjon på menneskeskapte klimaendringer, har Norges svar vært å akselerere investeringene i olje- og gassvirksomhet. Dette er å stikke hodet i sanden, og er en fullstendig uansvarlig politisk linje, sier han til NTB.

– Må bremse

Også Janne Stene, leder for Bellonas energiarbeid, mener det er på tide å tråkke inn bremsen heller enn å øke investeringer.

– Både endelige tall for 2013 og anslagene for 2014 viser rekordhøyt aktivitetsnivå, sier hun.

– Dette fører til press i fastlandsøkonomien og manglende evne til å gjennomføre den grønne omstillingen som er nødvendig. Oljenæringen stikker av med mye av den høykompetente arbeidskraften som burde blitt brukt i fastlandsindustri og fornybare næringer, fortsetter hun.

Hun mener et så høyt aktivitetsnivå vil innebære økte utslipp i årene fremover. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.