Gå til sidens hovedinnhold

Rekordhøyt smittetall i Oslo: - Håper det er i ferd med å snu

223 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er ny rekord, men det stiger ikke like raskt lenger, påpeker helsebyråd Robert Steen.

OSLO (Nettavisen, NTB): Siste døgn er det registrert 223 nye koronasmittede i Oslo, noe som er 39 flere enn gjennomsnittet den siste uka og det høyeste registrerte døgntallet til nå.

Samme dag i forrige uke ble det registrert 123 smittetilfeller.

Les også: Oslo-tiltakene kan måtte bli skjerpes, mener helseministeren

Steen: - Håper det er i ferd med å snu

Helsebyråd Robert Steen (Ap) kommenterer tallene slik overfor Nettavisen:

- Vårt hovedfokus nå er liv og helse, derfor har vi kommet med så kraftfulle tiltak. Smittetallene stiger ikke like raskt lenger, og vi håper det er i ferd med å snu til nedgang, men det vil ta noe tid før den sosiale nedstengingen av Oslo kan ha effekt på smittetallene.

Steen håper Oslos innbyggere nå blir med på fellesløftet for å stanse smittespredningen:

- Vi ser at smittetallene i Europa stiger raskt og at vi fremdeles klarer oss godt i Oslo sammenlignet med mange andre storbyer. Hvis alle nå er nøye med å følge de reglene som gjelder, vil vi få ned smitten sammen. Da kan vi igjen åpne mer av samfunnet igjen, sier han.

Se koronastatistikk på Oslo kommunes nettsider.

INFOGRAFIKK: Smittetall for Oslo.

- Vil utfordre helsevesenet

Steen peker også på noen utfordringer:

- Høye smittetall i Europa vil sannsynligvis påvirke smittesituasjonen i Norge videre. I tillegg bringer høsten med seg økt risiko for luftveisinfeksjoner som vil utfordre helsevesenet og kommunen med testing, smitteoppsporing og karantene. Vi har ikke noe valg, vi må stanse smitten mens vi kan. Vi tester nå også rekordmange. De siste sju dagene er det i snitt testet over 2500 personer hver dag. Andelen som tester positivt er også høyere enn noen gang – i snitt 6,5 prosent av de testede har fått en positiv test den sist uka, sier Steen. Svaret er gitt til Nettavisen via e-post.

Slik fordeler smitten seg i bydelene

Smittetallene for Oslo viser 2267 nye smittetilfeller siste 14 dager. Snittet den siste uka er 184 smittede per dag.

Bydel Alna rapporterer om flest nye smittetilfeller, 251, siste 14 dager. Her er smitteraten 504 (smittetilfeller per 100.000 innbyggere siste 14 dager). Høyest er smitteraten i bydel Bjerke, 682. Her er det rapportert 228 nye smittetilfeller i perioden.

Mest smitte blant unge

Smitten fordeler seg slik på alder: 0-9 år: 144 smittetilfeller, 10-19 år: 358 tilfeller, 20-29 år: 513 tilfeller, 30-39 år: 368 tilfeller, 40-49 år: 332 tilfeller, 50-59 år: 277 tilfeller, 60-69 år: 166 tilfeller, 70-79 år: 71 tilfeller, pluss 80 år: 38 tilfeller.

I ukerapporten fra FHI for uke 45, var smitteraten i Oslo beregnet til 253,5 smittetilfeller per 100.000 innbyggere for uke 44 og 45.

Nye tiltak rammer ungdom

Mandag varslet Oslo kommune at det innføres rødt nivå for alle ungdomstrinn og stans i innendørs organisert fritidsaktivitet og breddeidrett for ungdom.

På bakgrunn av fortsatt stigende smittetall, besluttet byrådet også utvidet sosial nedstenging av byen blant annet ved å forby innendørs organisert fritidsaktivitet for ungdom mellom 13 og 19 år.

Dette er tiltak som ikke bare blir møtt med forståelse:

- Jeg forstår at Oslo kommune må iverksette flere smitteverntiltak.. Men det sliter i meg når ungdom som er avhengig av sin fritidsklubb for å ha et sted å være på ettermiddagen/kvelden, og nå ikke har noe sted, skriver en kvinne i en kommentar på Oslo kommunes Facebook-side.

Tiltakene trådte i kraft tirsdag og gjelder foreløpig fram til 1. desember.

Les meldingen på Oslo kommunes nettsider om utvidet sosial nedstenging.

Regjeringen og helsemyndighetene holder pressekonferanse om koronasituasjonen onsdag klokka 14.00. Du kan følge pressekonferansen direkte her.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken