RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rekordhøy bensinpris

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Bensin- og oljeprisene sendes til himmels på råvarebørs.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

På råvarebørsen i New York stiger oljeprisen med over to dollar fatet samtidig som bensinprisene handles høyere enn noensinne tidligere.

NA24 - din næringslivsavis

Usikkerheten i aksjemarkedet den siste tiden har fått mange investorer til å foreta spekulasjoner i råvarer.

Ifølge Bloomberg skyldes den nye rekordprisen spekulasjoner om at prisene vil stige etter den ukentlige oljelagerrapporten til det amerikanske energidepartementet, som kommer onsdag, da det er ventet at den vil vise et fall i bensinlagrene.

Rekorddyr bensin
Frontkontraktene på en gallon (3,78 liter) med bensinen RBOB, som blandes med etanol, stiger med en prosent til 2,783 dollar på råvarebørsen i New York. Den høye prisen får også ringvirkninger for den jevne amerikaner.

Pumpeprisene på vanlig bensin stiger med 1,5 prosent til det som er rekordhøye 3,339 per gallon i USA.

- Dette er mer av den finansielle boblen. Det er lite rasjonelt med økningene i råvaremarkedet nå. Jeg tror ikke vi vil se at oljeprisene faller før den økonomiske nedgangen er mye verre eller om lagrene blir for høye, sier Michael Lynch, president hos Strategic Energy & Economic Research, ifølge Bloomberg.

Oljeprisen mot rekord
I samspill med den stigende bensinprisen stiger også oljeprisen.

Frontkontrakten på den amerikanske lettoljen ble handlet for 109,01 dollar per fat, opp 2,6 prosent, da gulvhandelen stengte på Nymex. Prisene er nå tett opp under den historiske toppnoteringen og 77 prosent høyere nå enn på samme tid i fjor.

Analytikere sier, ifølge Reuters, at det fundamentale med tilbud og etterspørsel står sterkt ettersom oljekartellet OPEC ikke viser noen signaler på at de vil øke produksjonen samt at oljeprodusenter som ikke er medlem i kartellet har problemer med å øke produksjonen.

- Den største overraskelsen kan komme på leveransesiden. Ikke-OPEC leveranser går bare ikke opp i år, sier Paul Horsnell hos Barclays Capital, ifølge Reuters.

Nyheter om at Kina, verdens tredje største oljekjøper etter Japan og USA, har blitt enig om å innføre en saftig skatterabatt på oljeimporten hjelper også til å støtte prisene, sier en analytiker.

Som en illustrasjon på hvor mye råvareprisene har steget det siste året har råvareindeksen UBS Bloomberg Constant Maturity Commodity Index, som følger 26 forskjellige råvarer, steget med 32 prosent i denne perioden.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere