RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rekordlav dollar

Sist oppdatert:
Dollaren faller markant fredag, og treffer rekordlave nivåer mot euro. Dette er klart negativt for norsk industri, men i det minste blir USA-ferien stadig billigere
Dollaren har falt og falt helt siden begynnelsen av fjoråret. Fredag deiser "greenback"-valutaen enda lenger ned, og har aldri vært så svak mot euro.

En euro koster nå like over 1,20 dollar, mot 1,19 på samme tid i går. Det er første gang i historien at denne grensen er nådd.

En dollar koster nå 6,80 kroner, ned fra 6,86 kroner for ett døgn siden. Dette er det laveste nivået siden juni. Sommeren 2001 lå kursen rundt 9,40 kroner.

Den siste tiden har to krefter trukket i motsatt retning for dollaren. I positiv retning kommer sterke makrotall fra USA, som viser at oppgangen er i god gang, blant annet med en årlig vekst i brutto nasjonalprodukt på over 8 prosent i tredje kvartal.

Men i motsatt retning, og sterkere, trekker det faktum at veksten i USA i stor grad er drevet frem av enorme underskudd på statsbudsjettet og i handelen med utlandet.

Dette er en situasjon som bare kan vedvare så lenge utenlandske investorer er villig til å kjøpe amerikanske verdipapirer i en enorme mengder.

Nå øker bekymringen for at det ikke kan fortsette, ikke minst fordi det amerikanske rentenivået er så lavt at det ikke er spesielt attraktivt å sitte med amerikanske rentepapirer, særlig ikke hvis dollaren samtidig faller i verdi.

En lav dollar er imidlertid gunstig for amerikansk eksport. På privatfronten blir USA-ferien billigere for nordmenn og andre utlendinger.

Her i Norge er en svak dollar svært negativt for store deler av industrien, som selger varer i dollar, for eksempel olje og ulike råvarer, samt offshore- og shippingnæringen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere