*Nettavisen* Nyheter.

Rekordlav lakserømming

Oslo (NTB): Oppdrettslaksen holdt seg i merdene i 2012. Aldri i dette årtusenet har det rømt færre laks fra norske anlegg.

Ved utgangen av året hadde Fiskeridirektoratet mottatt melding om 38.500 rømte oppdrettslaks. Samtidig er det meldt inn 133.000 rømte regnbueørret og 55.000 rømte torsk.

I alt ble det innmeldt cirka 226.500 rømte fisk fra oppdrett i Norge i 2012. Dette er 145.600 færre enn året før og om lag en million fisk mindre enn i rekordåret 2006 da det rømte nær 1,2 millioner fisk.

- Dette er gledelige tall og viser at målrettet arbeid i næringen og i forvaltningen bærer frukter. Men nå er det viktig at oppdretterne sjekker anleggene sine nøye med tanke på det dårlige været som har vært i deler av landet på slutten av året, sier fiskeridirektør Liv Holmefjord.

Hun peker på to forhold som har bidratt til å redusere tallet på rømninger og ikke minst størrelsen på de enkelte rømningene.

- Store rømninger der hele anlegg kollapser ser vi heldigvis nå svært lite av. Nye og strengere tekniske krav kombinert med større bevissthet og bedre arbeidsrutiner fører til mindre rømning, sier Holmefjord. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.