RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rekordlav prisstigning

Sist oppdatert:
Prisveksten fortsatte å falle i juli, etter et sjokkerende lavt tall i juni. Alt tyder dermed på at sentralbanksjef Svein Gjedrem vil kutte renten saftig på onsdag
Les også: Kronen svekkes på pristall

Konsumprisindeksen har økt med 1,5 prosent fra juli i fjor til juli i år, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. På forhånd var det ventet 1,7 prosent, ifølge en rundspørring gjort av TDN-Finans.

For kjerneinflasjonen, som er justert for effekten av avgifter og energipriser, var oppgangen bare på 0,7 prosent. Dette er det laveste på lange tider, og Norges Bank har som mål at dette tallet skal være rundt 2,5 prosent to år frem i tid.

Da dette tallet falt til 0,8 prosent i juni sjokkerte det markedet, og nå faller takten altså ytterligere, til det laveste nivået på år og dag.

Markedet ventet på forhånd at veksten i kjerneinflasjon i juli ville være 0,8 prosent, som i juni.

Det er klær som virkelig trekker prisveksten ned. Prisen på klær har falt med 13,3 prosent fra juli i fjor.

For klær og andre varer som i hovedsak importeres flyter man fortsatt på den sterke kronekursen i fjor høst og i vinter, som ga lave importpriser. Samlet sett har importerte konsumvarer vist en prisnedgang på 4,2 prosent det siste året.

Det som i hovedsak gjør at den normale inflasjonen er høyere enn kjernetallet er høyere energipriser.

Den meget lave kjerneinflasjonen trekker i retning av at Norges Bank vil kutte renten realt på onsdag. Markedet er i tvil om kuttet blir på et halvt eller et helt prosentpoeng. Dagens tall vil trekke i retning av et helt poeng.


Bakgrunn

Statistisk sentralbyrå utarbeider prisvekst-tallene ved å undersøke faktiske priser på et representativt utvalg av varer og tjenester som selges til forbrukere i Norge.

For det første er det viktig å merke seg at dette dreier seg om faktiske priser ut til forbruker. Er det salg, går prisen ned. Økes avgifter, går prisen opp.

For det andre er det viktig å merke seg at det er gjort et utvalg. Utvalget gjøres en gang i året og er ment å representere varer og tjenester som faktisk er etterspurt av forbrukerne. Ellers ville man over tid endt opp med en indeks hvor skomakertjenester veide tyngre enn PCer.

Norges Banks mål er at prisveksten skal være 2,5 prosent to år frem i tid - hverken mer eller mindre. Dersom banken tror prisveksten blir lavere, senkes renten. Dersom den tror prisveksten blir høyere, økes renten.

Det er viktig å merke seg at Norges Bank ser to år frem i tid. Banken heller nå mot å øke renten, selv om den tror prisveksten de kommende månedene - midlertidig - vil falle under målet.

Det er også meget viktig å merke seg at Norges Bank ikke styrer etter den ordinære konsumprisindeksen, som forkortes KPI.

Norges Bank ser i stedet på er konsumprisindeksen justert for avgiftsendringer og uten energipriser, populært kalt KPI-JAE. Dette gjøres fordi man mener dette bedre illustrerer den underliggende prisveksten

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere