RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rekordmange Dovre-moskuser har mistet livet

Dovre (NTB): Så langt i år er 45 moskuser på Dovrefjell døde. Det er ny rekord og stammen er nå trolig nede på under 300 dyr.

Tirsdag vil fjelloppsynet ta seg inn til syke dyr og om de fortsatt er i live til fjelloppsynet kommer, blir de skutt, skriver Adresseavisen.

Ikke siden moskusen ble gjeninnført til Norge fra Grønland i 1932 har så mange moskuser dødd som i år. I kjerneområdet for moskusen herjer smittsom lungesykdom. Men hvis moskusen rømmer fra sykdommen og beveger seg utenfor området, blir den mest trolig skutt.

- Vi har registrert avgang på 45 moskuser så langt i år. De fleste, rundt halvparten, har dødd av lungesykdommen eller blitt skutt fordi de har vært så sjuke. De øvrige dyrene har blitt påkjørt av toget eller har blitt avlivet fordi de har tatt seg langt utenfor kjerneområdet. Aldri før har vi registrert en så høy avgang, sier Tord Bretten i Statens naturoppsyn (SNO).

Da lungesykdommen herjet i 2006 døde en firedel av stammen. Nå er stammen langt større, og etter kalvinga var stammen opp i rundt 350 dyr. Etter at lungesykdommen brøt ut, er stammen nå trolig ned under 300 dyr igjen.

- Utover å håpe på kaldere vær og lavere temperaturer er det lite vi kan gjøre. Det er en fordel for moskusen at den får ned varmen, sier fjelloppsynsmann Trond Toldnes. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere