Gå til sidens hovedinnhold

Rekordmange jervekull født i år

Oslo (NTB): I år er det født 69 jervekull, det høyeste antallet siden registreringene startet i 2000, viser foreløpige tall fra Statens naturoppsyn (SNO).

Den forrige rekorden var fra 2010 da det ble registrert 66 jervekull.

- Registreringen av årets jervekull går mot slutten rundt om i Norge. Så langt har feltpersonellet registrert flere kull i år enn tidligere år. Det foreløpige antallet på 69 jervekull er også høyt over bestandsmålet på 39 kull i Norge hvert år som Stortinget har bestemt, sier leder Morten Kjørstad i Rovdata.

Uttaket av jerv har vært høyt og økende over flere år, men antall valpekull har også i flere år vært høyere enn den nasjonale målsettingen. Når antall kull nå viser seg å ligge godt over målsettingen, tror Kjørstad det skyldes innvandring.

- Det betydelige uttaket som har vært av jerv i Norge de siste årene har ikke redusert antallet valpekull ned mot bestandsmålet. En mulig forklaring på dette kan være at det skjer en netto innvandring av jerv fra Sverige til Norge, og at det raskt kommer inn nye jerver til områder hvor jerv er tatt ut. Det er ikke jakt på jerv i Sverige og uttaket av arten i vårt naboland er derfor minimalt, sier Kjørstad.

En annen forklaring kan være at en stor andel av de voksne tispene fikk valper i år. Det kan være store variasjoner fra år tilår på hvor mange av jervetispene som får unger. Kjørstad viser til at det i fjor var mye smågnagere i fjellet og dermed god tilgang på mat for jerven. (©NTB)

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn