*Nettavisen* Nyheter.

Rekordmange jervekull i år

Trondheim (NTB): Det er registrert rekordmange valpekull av jerv i år. Økningen er størst i Troms og Finnmark, viser en ny rapport fra Rovdata.

Det er totalt registrert 68 jervekull. Det er flere enn noen gang siden overvåkingsprogrammet for rovvilt startet i 2001. Det ligger også godt over Stortingets bestandsmål på 39 fødte jervekull i året, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Rovdata har ansvaret for overvåking og registrering av rovdyr i Norge.

Det er rovviltregion åtte, Troms og Finnmark, som har den desidert største endringen i antall valpekull sammenlignet med fjoråret. I denne regionen er økningen på ti kull, fra 18 i fjor til 28 i år. De andre regionene har endringer på en eller to valpekull flere eller færre i forhold til fjoråret, forteller Kjørstad.

Uttaket av jerv i Norge har vært høyt og økende over flere år, men bestanden er likevel ikke blitt mindre. Ut fra antallet jervekull som er registrert i år er det beregnet at den norske bestanden består av rundt 400 voksne individer, viser rapporten fra Rovdata. Beregningene tar utgangspunkt i kunnskap om hvor mange jerver det er i en bestand for hver tispe som føder valper. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.