Gå til sidens hovedinnhold

Rekordmange klaget på pressen

Oslo (NTB): Aldri før har Pressens Faglige Utvalg (PFU) mottatt så mange klagesaker i løpet av ett år. I 2012 behandlet utvalget 374 klager, mot 339 året før.

Selv om tallet på klagesaker var rekordhøyt, var antall uttalelser omtrent som i de foregående årene. 71 av klagene endte i fellende uttalelser, der 9 konkluderte med kritikk og 62 med brudd. 75 av klagene som fikk full behandling, endte med konklusjonen ikke brudd.

I 116 klagesaker har utvalget konkludert med ikke brudd etter såkalt forenklet saksbehandling.

I sakene som endte med fellende uttalelser i fjor, var det Vær varsom-plakatens punkt 3.2 som oftest ble brutt. Punktet handler om kildekritikk og kontroll av opplysninger. Hele 26 ganger har PFU henvist til dette punktet i sine fellende uttalelser, mens punktet om den samtidige imøtegåelsesretten, punkt 4.14, ble en god nummer to på listen med 21 ganger.

NRK topper listen over flest klager med 47. Her endte 8 med brudd, 2 med kritikk og 28 med ikke brudd. De resterende klagene mot NRK ble enten avvist, ordnet i minnelighet eller trukket.

Aftenposten ligger som nummer to på lista over flest klager med 31, mens Dagbladet (27), VG (20) og TV 2 (18) kommer på de neste plassene. (©NTB)