Gå til sidens hovedinnhold

Rekordmange nominerte til Nobels fredspris

Oslo (NTB): Hele 278 personer og organisasjoner er nominert til Nobels fredspris 2014. Det er det største antall nominasjoner noen gang, opplyser Den Norske Nobelkomite.

Av de 278 nominerte er 47 organisasjoner. Antallet nominerte er en økning på 19 fra forrige rekord og tilsvarer en oppgang på 7,3 prosent. Forrige rekord ble satt i 2013 da 259 ble nominert.

Nobelkomiteen opplyser ingenting om hvem som er nominert. Det skyldes rett og slett at komiteens vedtekter forbyr det. Det er likevel en del kandidater som er kjent, blant annet fordi deres navn er offentliggjort av forslagsstillerne.

Blant de nominerte er for eksempel amerikaneren Edward Snowden, som har kommet med omfattende avsløringer om amerikansk etterretning og overvåking i USA og resten av verden. USA har tiltalt Snowden for spionasje og forræderi. Snowden har fått midlertidig asyl i Russland.

En annen kandidat i år er pave Frans. Han holdes som en favoritt av Kristian Berg Harpviken, direktør for Institutt for fredsforskning (PRIO).

Pakistanske Malala Yousafzai, den russiske avisen Novaja Gazeta og gynekologen Denis Mukwege fra Kongo, som kjemper mot seksualisert vold i konflikter, er blant andre navn Harpviken nevner, og som er bekreftet nominert.

Også EUs utenrikssjef Catherine Ashton og Russlands president Vladimir Putin er nominert. (©NTB)

Reklame

Dette må til for å få den beste renten på boliglånet