*Nettavisen* Nyheter.

Rekordmange plages av eksem

Stadig flere nordmenn blir plaget av allergi og eksem. Se hva du kan gjøre.

05.08.05 19:42

(SIDE2): ¿ Både nikkelallergi og atopisk eksem øker for hvert år, sier rådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund, Helle S. Grøttum

Mer parfyme
Det finnes ikke noe enkelt svar på hvorfor stadig flere rammes av allergier, men en av grunnene kan være at vi er utsatt for flere parfymerte produkter enn tidligere. Hele15 prosent av alle norske barn plages av eksem og tallet stiger for hvert år. En av de vanligste typene allergier er a-topisk eksem.

Behandling
Atopisk eksem begynner ofte i de første levemånedene. Mange vokser av seg plagene i årene som følger, men det er ikke uvanlig å slite med tørr og kløende hud resten av livet.

De fleste med atopisk eksem reagerer lett på ting som blant annet tørr luft, ull, såper, vaskemidler, kjemikalier, svette, stress og enkelte matvarer.

¿ I år får 180 barn og unge med atopisk eksem og kroniske lungesykdommer behandlingsreiser på statens regning, mens tallet på registrerte søkere til slike reiser er 600, opplyser oversykepleier Anka Smith-Christensen i Statens Behandlingsreiser til nyhetsbyrået Newswire.

Økt fokus
¿ Heldigvis opplever vi økt fokus rundt allergier, og bedre merking på mat og produkter gir allergikere en lettere hverdag, sier Helle S. Grøttum i Norges Astma- og Allergiforbund

De fleste som rammes av atopisk eksem blir kvitt plagene i løpet av barne- og ungdomsårene. Tallet på voksne som plages av a-topisk eksem er 2-4 prosent.

Barn og ungdom med atopisk eksem som ønsker behandlingsreise første halvdel av 2006 må søke innen 5. desember. Søknad kan sendes gjennom legen, og skjemaet er tilgjengelig på trygdekontorene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.