Rekordmange sendt ut

Foto: Kallestad, Gorm (Scanpix)

I fjor sendte Norge hjem 4.359 personer uten opphold. Det er en gledelig rekord.

12.01.10 11:38

Hjemsendelse av ulovlige innvandrere er en viktig oppgave de fleste bør støtte - uavhengig om man er for en liberal innvandringspolitikk eller motstandere av innvandring.

I en verden med store sosiale forskjeller vil et rikt land som Norge aldri kunne ha åpne grenser. Det betyr regler for innvandring, og det må være en prioritert oppgave å håndheve disse reglene.

Nye tall fra Politiets utlendingsenhet viser at vi i fjor hjemsendte 1.468 flere personer enn året før, og de fleste ble hjemsendt med tvang.

- Det er viktig at de som har fått endelig avslag på asylsøknaden frivillig drar hjem. Det er til det beste for alle. Derfor er det også viktig at Politiets utlendingsenhet (PU) uttransporterer dem som ikke drar hjem. PU har gjort en god jobb i år, sier justisminister Knut Storberget.

Storberget bør ikke si seg helt tilfreds, anslag tyder på at mellom 15.000 og 20.000 mennesker oppholder seg ulovlig i Norge.

Uten lovlig opphold får de ikke lovlig inntekt, og da velger mange av dem kriminalitet. Det undergraver enhver mulighet for en vellykket integrering. Trolig er det også med å på å forverre bildet nordmenn flest har av flyktninger og andre med lovlig opphold.

Interessant er landene de hjemsendte kommer fra: De to største landene er Romania (290 hjemsendelser) og Litauen (275).

Her ser du listen:Rekordmange sendt ut fra Norge

I år budsjetter Politiet med å bruke 85 millioner kroner på uttransport. Det er 12 millioner kroner mer enn i år, og inkluderer kostnader til flybilletter og overtid. I budsjettsammenheng er det snakk om småpenger for en svært viktig oppgave.

Statistikken viser at bare drøyt tusen personer reiste frivillig, mens tre ganger flere måtte tvinges ut. Mange av dem ble sendt til land innenfor det såkalte Dublin-samarbeidet, det vil si land som bare har videresendt innvandrere uten lovlig opphold.

De nye tallene viser at arbeidet nytter, men mye gjenstår.

Det bør ikke stå på budsjettene hvis vi kan redusere problemet med 15.000 - 20.000 ulovlige innvandrere i Norge.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.