RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rekordpris for hus

Sist oppdatert:
I takt med krokus og påskeliljer, går boligprisene oppover. Men ikke overalt.
Snittprisen på eneboliger her til lands er rekordhøy. For første gang koster det gjennomsnittlig over 2,5 millioner kroner å kjøpe seg en enebolig.

Mens boligmarkedet i USA skjelver frem og tilbake, er det foreløpig ingen tegn til avmatning i det norske boligmarkedet. For når vårsolen stikker over den nordlige halvkule vokser også nordmenns optimisme og tro på fremtidens økonomi.

Torsdag la Norges Eiendomsmeglerforbund frem tallene for boligsalget i mars.

Gjennomsnittsboligen i Norge koster nå 2.471.000 kroner. Og prisene øker. Tallene viser at boligprisene har gått opp 0,8 prosent siden februar.

Flere prisrekorder

Prisene på eneboliger har steget 1,9 prosent den siste måneden. Delte boliger steg enda mer, og koster nå 2,7 prosent mer enn i februar.

Leiligheter koster for første gang over to millioner, med 2,05 millioner kroner i snittpris. De går derimot ikke så mye opp i pris. Prisstigningen er på kun 0,2 prosent fra februar til mars, men det holdt til å sette ny snittrekord.

Delte boliger koster i snitt 2,44 millioner.

Oslo står stille

Men i Oslo har det vært overraskende stille. Leilighetsprisene i hovedstaden har ikke økt det grann den siste måneden. Gjennomsnittsprisen for boliger har allikevel økt med 1 prosent.

I de andre storbyene er det derimot fremdeles boligfest. I Stavanger, Bergen og Kristiansand er prisøkningen i snitt 2 prosent for boliger, mens prisene i Trondheim har økt med 1 prosent.

Bruker to uker på salg

Det tok 13 dager å selge en bolig i Oslo og Bergen.

I Trondheim bruker de litt lenger tid på å få solgt. Der tar det 16 dager før boligene har fått nye eiere. I Stavanger tar det 14 dager.

- Det går enda fortere enn i fjor, og enda fortere enn i februar, sier Finn Tveter i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Men det er i Agder-fylkene hvor det tar lengst tid å få solgt boligene. Der tok det 28 dager fra boligen ble lagt ut på Finn til den ble solgt. Gjennomsnittlig salgstid i Norge er 19 dager.

- Vi må helt tilbake til sommeren 2005 for å finne like mange usolgte boliger som nå. Det er 11806 boliger som ligger på vent, fortalte Tveter.

Bolig og rente opp

Februar måned viste at gjennomsnittlige priser på boliger formidlet gjennom Finn.no var 1 prosent høyere enn i januar 2007. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisen med 0,9 prosent. Prisene i februar normalt utviklet seg dermed omtrent som i en gjennomsnittsmåned og endte på 18,6 prosent mer enn i februar 2006.

På samme tid har renten økt. Februar i 2006 var styringsrenten på bare 2,25 prosent. I mars steg den til 2,50. Det betyr at renten har gått opp over ett prosentpoeng siden ifjor, i dag ligger styringsrenten på 3,75 prosent. Så langt har det ikke gitt utsalg av betydning i boligmarkedet.

Tallene blir utgitt av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF). Statistikken er utarbeidet av ECON Analyse as basert på tall hentet fra FINN.no.

- Prisfallet kommer

Riktignok er det stor usikkerhet i Norges boligmarked også. Makroøkonom i First Securities, Harald Magnus Andreassen, tror på prisfall før sommeren. Mens makroøkonom i DnB Nor Markets, Øystein Dørum, er temmelig sikker på at vi ikke får noe prisfall på denne siden av sommeren. Men frykten for at boligmarkedet er en boble ligger der. Håpet er at det kun kommer en korreksjon i boligmarkedet, og ikke et kollaps.

Ifølge Newsweek vil boligprisene i de mest attraktive storbyene, da snakker vi verdensmetropolene, fortsette å stige, samtidig faren at prisene kommer til å falle øker i distriktene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere