RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rekordstor gjeldsbyrde i norske husholdninger

Oslo (NTB): Gjeldsbyrden i norske husholdninger er rekordstor, viser Finanstilsynets rapport «Finansielt utsyn 2013».

Ifølge rapporten som ble presentert i Oslo tirsdag, vokser gjelden i husholdningene raskere enn inntektene. I fjerde kvartal 2012 var gjelden dobbelt så stor som inntektene.

- Gjeldsgraden i husholdningene er nå i gjennomsnitt over 200 prosent, altså to ganger inntekt. Og fortsatt vokser gjelden mer enn inntektene, slik at gjeldsbelastningen øker. Gjelden har nå økt med 7 prosent i året over tid, og jo lenger dette pågår jo større blir fallhøyden, sier Finanstilsynets direktør Morten Baltzersen.

Finanstilsynet ser også med uro på de høye boligprisene og frykter konsekvensene hvis det plutselig skulle komme et stort prisfall. Den økende andelen husholdninger med høy gjeldsbelastning innebærer at flere blir mer sårbare ved inntektstap og renteøkning.

Beregninger som Statistisk sentralbyrå (SSB) har utført for Finanstilsynet viser at en utlånsrente i 2014 på 6,6 prosent, som er 2,5 prosentpoeng høyere enn nivået i 2011, medfører at andelen husholdninger som må bruke mer enn 20 prosent av nettoinntekten på renteutgifter øker fra rundt 7 prosent til 20 prosent. Disse tilsvarer rundt 500.000 husholdninger.

- Det lave rentenivået bygger også opp fallhøyden i norsk økonomi, mener Baltzersen, som på sikt ser for seg at husholdningene må påregne en høyere rentebelastning. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere