RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rekordstor import i oktober

Sist oppdatert:
Tall fra SSB indikerer at vi er "sykt" rike.
Onsdag var Statistisk Sentralbyrå (SSB) ute med tall for handelsbalansen i Norge. Rapporten viser at importen fortsetter å øke i raskt tempo. Dette vitner om en norsk økonomi, der vi bruker en økende andel av pengene våre til å kjøpe dyre kapitalvarer fra utlandet.

I oktober 2006 ble det eksportert varer for 66,6 milliarder kroner. Importen i samme måned utgjorde 39,8 milliarder og er den høyeste noen gang registrert. Overskuddet for utenrikshandel med varer ble dermed på 28,5 milliarder kroner. Det er imidlertid oljerelatert eksport innberegnet.

Importen av varer, unntatt skip og oljeplattformer, steg med 7,9 milliarder kroner, som er en oppgang på hele 25 prosent sammenlignet med oktober i 2005. Hoveddelen av økningen kommer fra økt import av biler, maskiner og telekommunikasjonsapparater.

Samtidig viser tallene at oljeeksporten holder fart i Norge. Totalt ble det i oktober i år eksportert råolje, naturgass og kondensat for 38,1 milliarder kroner. Av dette utgjorde råoljeeksporten 26,3 milliarder, en nedgang på 8 prosent fra samme måned i fjor. Nedgangen forklares av lavere eksportert kvantum i oktober.

Gjennomsnittlig pris per fat råolje har på den annen side steget noe, fra 382 kroner i oktober 2005, til 387 kroner i oktober i år. Eksporten av gass er på omtrent samme nivå som for oktober i fjor, mens kondensateksporten økte med rundt 400 millioner, eller over en tredjedel.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere