I landets mest folkerike delstat New South Wales, ble det registrert ny rekord, 23.131 nye smittetilfeller siste døgn, viste tall fra myndighetene tirsdag.

Les også: Bønnfaller folk om å ta vaksine: - Aldri opplevd noe slikt før (+)

Samtidig har antallet covid-innleggelser også økt. Antallet inneliggende pasienter er tirsdag oppe i 1344 i deltstaten, en økning med 140 fra forrige døgn. Av disse ligger 105 pasienter på en intensivplass, hvorav 27 ligger i respirator, opplyser delstatens helsemyndigheter.

Les også: Over 400.000 smittetilfeller i Norge

INFOGRAFIKK: Smittetrykket i Australia og Norge:

Diagrammet viser nye bekreftede smittetilfeller per 1 million innbyggere i henholdsvis Australia og Norge som 7-dagers glidende gjennomsnitt.

«Folk vil dø»

Helsevesenet er langt mer presset enn det delstatsmyndighetene innrømmer, sier helsepersonell til avisa The Guardian. En ikke navngitt legespesialist sier akutt behandling blir utsatt for å gjøre plass til covid-pasienter. «Folk vil dø», sier han til avisa.

Delstatens nye smittetilfeller ble påvist blant 83.376 tester, noe som ga en andel på 28 prosent positive prøver, melder NTB via nyhetsbyrået AP.

I delstaten Victoria ble mandagens rekord på 8577 smittetilfeller slått tirsdag, da det ble registrert 14.020 nye tilfeller.

Australia har med tirsdagens tall passert 500.000 smittetilfeller siden pandemien startet.

Les også: 18 omikron-relaterte dødsfall registrert i Danmark

Les også: Kunnskapsministeren: Skjønner at lærere er redde

Se nyhetsoppdatering fra delstaten New South Wales tirsdag:

I New South Wales oppfordrer delstatens helsemyndigheter folk til å unngå å oppsøke sykehus for behandling, med mindre det er strengt nødvendig. Landets legeforening opplyser at et stort antall helsearbeidere er i karantene etter å ha blitt smittet, noe som gjør det vanskelig for de gjenværende arbeiderne å gi tilstrekkelig pasienthjelp.

Sier de er på bristepunktet

Uten å ville bli sitert, sier leger og sykepleiere at helsevesenet i delstaten er på bristepunktet. «Det er ikke snakk om at helsevesenet vil klare dette», sier en legespesialist ifølge The Guardian. Fortsetter det i samme tempo, vil «hver eneste seng være belagt med en covid-pasient», hevder han.

I New South Wales har nå 95 prosent av alle over 16 år fått sin først dose med koronavaksine, og 93,6 prosent har fått to doser. (I Norge har til sammenligning 89,1 prosent over 18 år fått to doser, ifølge FHIs tall). Myndighetene i New South Wales oppfordrer nå alle over 18 år til å ta en tredje dose med koronavaksine. De som har muligheter til det, blir bedt om å jobbe hjemmefra. Samtidig understrekes igjen budskapet om hygiene og å holde seg hjemme hvis man føler seg syk.