*Nettavisen* Nyheter.

Rekordstor støtte til norsk jordbruk

Oslo (NTB): Ni av ti spurte sier de vil ha et jordbruk i Norge som er minst like omfattende som i dag. Aldri før har tallet vært høyere, viser undersøkelse.

Tidlig på 1990-tallet var støtten nærmere 50 prosent. Nå er den på 86 prosent, viser målingen som Synovate har laget for Nationen.

- Jeg håper politikerne tar inn over seg at velgerne ønsker et sterkt landbruk, sier Norges Bondelags leder Nils T. Bjørke.

Valgforsker Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen ser liten grunn til å juble over den store støtten til bøndene. Hans forklaring har sammenheng med utformingen av spørsmålet «Er du for eller imot å opprettholde et jordbruk av minst samme omfang som i dag?».

- Som du roper i skogen får du svar. Det blir som å spørre om man skal opprettholde industrien som i dag, antall postkontorer eller frisørsalonger. Hvorfor i all verden skulle du svare nei? Med dette spørsmålet luker du bare ut bondehaterne. Du må aktivt hate bønder for å svare nei på det spørsmålet, sier Aarebrot.

Fordelt på velgergrupper avslører undersøkelsen at det er flest motstandere mot landbruket blant velgerne i Venstre, som inntil nylig ble ledet av sauebonde Lars Sponheim. 26 prosent er imot å opprettholde jordbruket på dagens nivå.

I Høyre er motstanden på 11 prosent, i Fremskrittspartiet 7 prosent, 3 prosent i Arbeiderpartiet og 2 prosent i Kristelig Folkeparti. I Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti er det ingen motstandere. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.