*Nettavisen* Nyheter.

Rekordstort handelsoverskudd for Tyskland

Berlin (NTB-DPA): Tysklands handelsoverskudd var større enn noensinne i 2013, men eksporten falt uventet mot slutten av året.

Europas største økonomi hadde et overskudd i handelsbalansen på 198,9 milliarder euro i 2013, tilsvarende omkring 1.670 milliarder kroner. Det er det største handelsoverskuddet Tyskland noen gang har registrert.

Tyskland har fått kritikk fordi landets handelsoverskudd er i kraftig vekst, og kritikerne mener framgangen skjer på bekostning av eurosonens svakere medlemmer. De tar til orde for at Tyskland må ta grep for å styrke etterspørselen innenriks, og på den måten hjelpe landets EU-partnere med å skape eksportvekst, framfor å bare satse på egen eksport som vekstfaktor.

Regjeringen i Berlin har avvist kritikken, og mener handelsoverskuddet bare viser hvor konkurransedyktige tyske selskaper er.

Den tyske eksporten falt med 0,2 prosent i 2013, men siden importen falt med hele 1,2 prosent, er handelsoverskuddet rekordstort, viser tallene fra de tyske statistikkbyrået Destatis.

Handelsoverskuddet falt merkbart mot slutten av året, og gikk ned fra 18,9 milliarder euro i november til 18,5 milliarder euro i desember, viser sesongjusterte tall. (©NTB) (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag