Gå til sidens hovedinnhold

Rekordsvak nyhet for kong Harald

- Seerne er nærmere gravplassen enn fødestuen.

Det blir stadig færre nordmenn som følger kongens TV-overførte nyttårstale. Siden 2007 har monarken mistet over 70.000 seere, og aldri før har seertallet vært lavere.

På nyttårsaften fulgte kun 737.000 seere sendingen. Det er tidenes laveste siden målingen startet i 2000.

PR-ekspert Haakon B. Schrøder mener formatet er aldrende og utgått på dato.

- Jeg tipper de fleste som ser på dette er nærmere gravplassen enn fødestuen. Noen ganger kan tradisjonene bli for trauste. Innholder er også for dårlig, sier han til Nettavisen NA24.

Schrøder etterlyser mer øyekontakt med kamera.

- Kongen ser mer ned enn i kamera - det bidrar til at talen oppleves passiv, sier han.

En som imidlertid er uenig er Se & Hørs tidligere hoffreporter.

- Mitt inntrykk er at de aller fleste norske borgere får med seg kongens budskap i nyttårstalen på en eller annen måte. Også de unge. Det ser man tydelig i kommentarfeltene på nettet. «kongen er kul!» skriver de blant annet. Og det er jo en kompliment i dag, sier kongeekspert Kjell Arne Totland til Nettavisen NA24.

Størst fall på TV 2

Nyttårstalen blir overført på NRK og TV 2 samtidig.

Det er på TV 2 at kongen opplever størst seerskrell. På begynnelsen av 2000-tallet fulgte rundt 150.000 seere talen i snitt. På mandag var det kun 79.000 seere som så talen. På NRK var det samme tallet redusert fra over 700.000 seere til nesten 660.000 seere.

- Når de fleste som følger nyttårstalen direkte gjør dette på NRK, skyldes dette selvsagt mest gammel vane. Og den er som kjent vond å vende, fortsetter Totland.

Jens er TV-kongen

Kongens nyttårstale har en lang tradisjon. Både kong Haakon og kong Olav har hilst sitt folk ved inngangen til et nytt år. I 2003 holdt kronprins Haakon den tradisjonsrike talen. Han sørget for seertopp. Over 1,1 millioner nordmenn fulgte debuten til regenten.

For statsminister Jens Stoltenberg er forrige ukes TV-tall langt mer oppløftende lesning. Over én million seere fulgte statsministerens tale.

- Det var rundt 300.000 færre som så Statsministeren sin tale på fjernsyn i år mot i 2000. Fallet kom i 2008, men har etter dette vært relativt stabilt. Seertallet i fjor var noe høyere i fjor, noe som kan skyldes at vi fremdeles følte fellesskapet etter 22/7, sier TV-ekspert Marianne Massaiu i Mediacom til Nettavisen NA24.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler

Kommentarer til denne saken