Gå til sidens hovedinnhold

Rekordvarm vinter i ni av elleve fylker - Gardermoen knuser gammel rekord

30 målestasjoner har satt ny rekord for høy middeltemperatur denne vinteren. Mye vind fra sørvest får skylden.

Denne vinteren har det vært satt flere varmerekorder for enkeltdager i Norge. En desemberdag i Bergen ble det blant annet målt hele 14,2 grader, varmere enn det var 3. juli (!) samme sted tidligere på året.

Mandag slapp Meteorologisk institutt tallene for middeltemperatur i vintermånedene, desember til februar. Der kom det fram at hele 30 målestasjoner i gjennomsnitt har hatt sin varmeste vinter noensinne:

– Det har vært en vinter der vi har hatt veldig mye vind fra sør og vest. Så lenge man har vind fra den retningen så blir det mye mild og fuktig luft som gjør seg gjeldende, forteller statsmeteorolog Martin Granerød til Nettavisen.

Gardermoen knuser sin gamle rekord

Alle stasjonene som har satt rekord har gjennomført målinger i minst 30 år. På Gardermoen har man har gjort dette siden 1941 - her knuser den nye rekorden den forrige ned i støvlene:

– Den varmeste middeltemperaturen som har blitt målt her tidligere var 1,1 minusgrader, målt i 2013/14-sesongen. Nå er det over på pluss-siden, med en middeltemperatur på 0,3 grader, sier Granerød.

Les også: Været er kaotisk, men klimaet er forutsigbart

Det er en forskjell på 1,4 grader.

– Det er absolutt en god del, når det er snakk om middeltemperatur målt over en så lang periode.

Også på Blindern i Oslo, der statsmeteorolog Granerød selv holder til, har det vært varmt denne vinteren.

– Her har vi målt en middeltemperatur på 1,7 grader, mot 0,8 i 1988/89-sesongen.

Kaldere i nord

Totalt er det hele 30 målestasjoner som har satt ny rekord. Disse er fordelt over landets ni sørligste fylker. Dermed er det bare Nordland og Troms og Finnmark som ikke jevnt over har vært varmere i disse vintermånedene.

Les Erik Stephansens kommentar: Sjelden er jeg til de grader blitt idiot­forklart av selv­utnevnte klima-eksperter

– Det har vært en veldig mild vinter. Dette føyer seg inn i rekken av typiske varmerekorder denne vinteren, sier Granerød.

Det er spesielt kystområdene som naturlig nok har vært utsatt for mye varm og fuktig vind. Utover dette er det Drevsjø og Lillehammer i Innlandet som har satt nye rekorder.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken