*Nettavisen* Nyheter.

Rekordvarme i Bergen i natt - varmere enn i juli

VARM LUFT: Varme luftmasser kommer inn over Sør-Norge torsdag og fredag.

VARM LUFT: Meteorologisk institutt meldte tidligere i uken om varme luftmasser som ville komme inn over Sør-Norge torsdag og fredag. Foto: Faksimile (Meteorologisk institutt)

I natt var det 14,2 varmegrader i Bergen.

21.12.19 14:30

Målestasjonen med det subtropiske navnet «Florida» i Bergen levde virkelig opp til navnet sitt i natt. Gradestokken viste hele 14,2 varmegrader. Det er så varmt at det knuser én av regnbyens sommerdager tidligere i år:

– 3. juli ble makstemperaturen målt til 12,4 grader. Det er spesielt at det er varmere nå rett før jul enn en dag midt på sommeren, konstaterer statsmeteorolog Lars Andreas Selberg ved Vervarslinga på Vestlandet til Bergens Tidende, som var først ute med saken.

Varmeste siden målingene startet

14,2 grader er ny varmerekord. Aldri før er det målt så høye temperaturer i desember ved målestasjonen siden de offisielle målingene startet her i 1983.

Selberg forteller at det er Østlandet som har skylden for det som grenser til kortbuksevær vestpå:

– Det skyldes fønvind fra øst. På Østlandet har det vært regn, så har den fuktige luftmassen beveget seg fra øst og over fjellet. Her har den avgitt fuktighet, tørket opp og blitt varm, før den har kommet ned igjen hos oss som tørr og varm luft, sier Selberg til BT.

– Snodig

Stig-Arild Fagerli er vakthavende meteorolog ved StormGeo, med base i Bergen. Han merket godt til temperaturene på vei til jobb i dag morges:

– Ja, både i dag tidlig og i går var det veldig mildt. Det merket man veldig godt. Det føles jo litt snodig, når det er rett før jul med julelys overalt, forteller han til Nettavisen.

Ifølge han er ikke desember høysesong for fønvind, men det er heller ikke uvanlig:

– Det kan skje hele året, selv om oktober og november vanligvis er månedene der man opplever mest av dette. I oktober er følelsen av fønvind mye sterkere.

Hvit jul?

Når det gjelder hvit jul så mener Fagerli at uansett hvor du bor i landet så er det sikreste varselet du kan få ganske så enkelt: Nemlig ved å kikke ut av stuevinduet ditt denne lørdagsettermiddagen:

– Hvis det er grønt utenfor vinduet ditt allerede, så skal man ha veldig mye flaks for å få en hvit jul. Høyt til fjells, et godt stykke inn på Østlandet og Nord-Norge er de som ligger best an.

Han mener at det er spesielt vanskelig å spå Sør-Norge, grunnet to relativt svake lavtrykk:

– Disse kjemper om hegemoniet, og gjør det vanskelig å si hvor nedbøren kommer. I går kveld tilsa prognosene at det var Østlandet som skulle få nedbøren, i dag ser det ut til at det er Vestlandet som vil få denne, forteller Fagerli.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag