Det er registrert flere varmerekorder for januar på Østlandet torsdag og fredag.

I Oslo ble det registrert 12,1 grader på værstasjonen på Hovin klokken 22 torsdag kveld, og på Gulsvik i Flå kommune i Viken ble det registrert 13,2 natt til fredag.

- Det er fønvind på Vestlandet som har berørt Østlandet på grunn av kraftig nordvestlig vind, forteller Unni Nilssen til Nettavisen fredag formiddag.

Helgens værvinnere

Østlandet og Sørlandet ser ut til å få det fineste været denne helgen. Sol og oppholdsvær.

- Vinden roer seg også her noe, men helgen blir værvinnere ser det ut med oppholdsvær og perioder med sol, opplyser Nilssen.

Les også: Ekstremværet Gyda er over- men fortsatt herjer uvær flere steder

I lavlandet i Oslo, Viken og Vestfold og Telemark vil temperaturen gå opp mot rundt 5-6 grader i helgen. Lenger nord, i Innlandet, vil det stort sett ligge på minussiden, men det kan bikke over på plussgradene der også.

I Agder vil man ikke oppleve minusgrader denne helgen.

Skal du opplevde minusgradene i Sør-Norge i helgen må du opp i fjellet. På Sør-Østlandet blir det oppholdsvær og fint skivær.

Lenger nord i fjelltraktene nord i Innlandet og sør i Trøndelag blir det mer nedbør og kraftig vind.

- I de områdene har vi sendt ut gult farevarsel for snøfokk fredag, forklarer Nilssen.

«Gyda» trapper ned

Ekstremværet Gyda som har herjet onsdag og torsdag ble avblåst av Meteorologisk institutt sent onsdag kveld. Spesielt Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland har fått kjent godt på kreftene de siste dagene.

Nettavisens reporter fortalte om fortsatt mye vind på Nordmøre torsdag kveld:

- Det kom opp mot 200 millimeter med nedbør, men det ser nå ut til å roe seg noe de neste par dagene, sier meteorologen.

Men Nilssen advarer om at det fortsatt er sterk vind i områdene, og søndag ser det ut til at nedbøren vil melde seg på igjen.

- Prognosene tilsier at nedbøren og vinden vil melde seg på igjen fra søndag kveld og utover i neste uke, advarer Nilssen.

- Så man må forberede seg på mye nedbør også neste uke, legger hun til.

Vegtrafikksentralen ber folk på Nord-Vestlandet, Trøndelag og Nordland om å ikke dra på hytta denne helgen.

- På grunn av værvarsel med økende vind, utfordringer på vegnettet og manglende mobildekning enkelte steder etter ekstremværet Gyda, ber vi om at folk forsøker å redusere ferdsel til utsatte områder, skriver vegvesenet på Twitter fredag ettermiddag.

Les også: Måtte evakuere fra flomområdet: – Fikk en time til å komme oss vekk

Stor skredfare

Dersom du befinner deg i fjellet i helgen må du være oppmerksom på at det er stor fare for snøskred.

NVE varsler om at det er oransje og rødt farevarsel for snøskred i store deler av landet denne helgen.

varsom.no opplyser NVE om at det kun er i Vest-Telemark og Hallingdal at det er moderat snøskredfare, ellers er det betydelig eller stor snøskredfare i hele landet.

- Vi anbefaler folk om å holde seg unna skredområdene og følge med på varslingene i løpet av helgen, sier Solveig Kosberg, vaktleder ved snøskredvarslingen i NVE, til Nettavisen klokken 11.45 fredag formiddag.

Det er særlig Nordland som vil få det utfordrende denne helgen, og hele landet kan få utfordring med været på søndag.

- Selv om Gyda har forlatt oss er det fortsatt mye nedbør og vind i fjellet. Det gjør at det fortsatt er utfordrende skredforhold, forklarer Kosberg.

I Møre og Romsdal og Trøndelag er det også oransje farevarsel for jord- og sørpeskred etter en uke med milde temperaturer og store nedbørsmengder.

Ekstremvær har gitt store utfordringer denne uken, også for Nettavisen reporter: