RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rekordvarmt i høst

Sist oppdatert:
Årets høst har vært den 5. varmeste siden 1900. Sjekk rekordene her!

Middeltemperaturen for Norge høsten 2006 var 2,2 grader over normalen. For landet som helhet er dette den 5. varmeste høsten som er registrert siden 1900.

- Agder og Østlandet fikk den varmeste høsten som er registrert siden målingene startet i 1867. Spesielt langs kysten i disse regionene var perioden eksepsjonelt mild, skriver Meteorologisk institutt på sine nettsider.

På deler av Østlandet var perioden september-november den 4.-5. mest nedbørrike siden målingene startet i 1867.

Svært varm høst
Årets høstsesong startet med en svært varm september i Sør-Norge. Middeltemperaturen i både oktober og november var betydelig over normalen, og rekordvarm langs deler av kysten.

- For høsten sett under ett var det størst temperaturavvik i deler av Østfold og Rogaland, med 3,5-4 grader over normalen i noen områder. Enkelte kyststasjoner med 140 år lange serier har slått sine gamle rekorder med opp mot en grad, skriver Meteorologisk institutt.

Den høyeste maksimumstemperaturen kom på målestasjonen Florida i Bergen med 27,1 grader 14. september.

Langs kysten fra Hordaland til Vestfold kom den høyeste middeltemperaturen for høsten.

Kvitsøy – Nordbø i Rogaland hadde høyest middeltemperatur med 12,4 grader, og 3,2 grader over normalen. Lindesnes fyr i Vest-Agder og Obrestad fyr i Rogaland lå like bak med 12,3 grader. Det var 3,1 grader over normalen på Lindesnes fyr og 3,6 grader over på Obrestad fyr.

Færder fyr i Vestfold, Oksøy fyr i Vest-Agder og Slåtterøy fyr i Hordaland målte alle en middeltemperatur på 12,1 grader denne høsten. Det var 3,2 grader over normalen ved Færder fyr, 3,2 grader over på Oskøy fyr og 3,0 grader over normalen på Slåtterøy fyr.

Les også:Hva er en normal

Kaldest høst
Finnmark hadde den kaldeste høsten i landet.

- Den laveste middeltemperaturen i høst kom på Finnmarksvidda, skriver Meteorologisk institutt.

Sihcajavri hadde lavest middeltemperatur med -2,0 grader, men det var 0,6 grader over normalen.

SuolovuopmiLulit hadde den nest laveste middeltemperaturen med -1,7 grader, og det var 2,5 grader over normalen.

Den tredje laveste temperaturen ble målt på Cuovddatmohkki med -1,5 grader, og 0,6 grader over normalen.

Våtest på 20 år
I deler av Rogaland var høsten den våteste på 20 år, men med unntak av høsten 2005. Høsten i fjor var nemlig like våt.

- Med henhold til nedbør falt det 120 prosent av normalen over Norge som helhet denne perioden, skriver Meteorologisk institutt.

Møre og Romsdal, deler av Trøndelag, og kysten av Sogn og Fjordane og Hordaland fikk imidlertid bare 70-90 prosent nedbør av normalen.

- Den meteorologiske høsten omfatter månedene september, oktober og november, skriver Meteorologisk institutt.

Les hele saken

Varm november
Månedstemperaturen for Norge som helhet var 2,8 grader over normalen i november. Siden 1900 er dette den 11. varmeste november som er registrert for landet som helhet. Rekorden er fra 2000, med 4,0 grader over.

- Langs kystområdene av Østfold, Vestfold, Telemark, Agder, Rogaland og Hordaland var novembertemperaturen den desidert høyeste som er registrert, siden målingene startet i 1867, skriver Meteorologisk institutt.

Lindesnes fyr satt ny norgesrekord for høyeste middeltemperatur i november med 9,2 grader. Fra november 2000 hadde Svinøy fyr den gamle rekorden på 9,1 grader.

- Hele landet, med unntak av Kirkenes lå over normalen. Størst positivt temperaturavvik fikk Strømtangen fyr med 4,5 grader over normalen, skriver Meteorologisk institutt.

I store deler av Sør-Norge, samt i deler av Nordland, var månedstemperaturen 3-4 grader over normalen.

Høyeste maksimumstemperatur kom i Tafjord i Møre og Romsdal med 16,6 °C 17. november. Sihcajavri i Finnmark registrerte månedens laveste minimumstemperatur med –31,2 °C 1. november.

Les mer om rekordene

Mye nedbør
Månedsnedbøren for Norge som helhet i november var 140 prosent av normalen.

- Det er den fjerde mest nedbørrike for Norge siden 1900. Sunnhordland fikk den mest nedbørrike siden 1900 med over 200 prosent av normalen, skriver Meteorologisk institutt.

Østfold, Agder, samt store deler av Østlandet og Vestlandet fikk den nest mest nedbørrike, bare overgått av 2000.

Deler av Finnmark, Troms og Nordland fikk mindre nedbør enn normalen. Enkelte fjordstrøk i Troms fikk bare 30-40 prosent av normalen.

- Takle fikk mest nedbør av værstasjonene med 697 millimeter nedbør og 183 prosent av normalen. Etterfulgt av KvamskogenJonshøgdi med 663 millimeter nedbør og Modalen med 645 millimeter, 193 prosent av normalen, skriver Meteorologisk institutt.

Skibotn i Troms registrerte 13 millimeter, 29 prosent av normalen, og fikk minst nedbør av værstasjonene. Etterfulgt av Rustefjellbma i Finnmark med 15 millimeter, 39 prosent av normalen og Saltdal i Nordland med 16 millimeter nedbør og 64 prosent av normalen.

Sauda målte størst døgnnedbør av værstasjonene med 83,1 millimeter 6.november.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere