Rekrutter leverer stryk

GJENNOMSNITTET SVAKT: Gjennomsnittet av soldater i fjorårets inntak til forsvaret hadde for dårlig form.

GJENNOMSNITTET SVAKT: Gjennomsnittet av soldater i fjorårets inntak til forsvaret hadde for dårlig form. Foto: Poppe, Cornelius (Scanpix)

Ved fjorårets inntak til forsvaret klarte knapt norske rekrutter minstekravet til fysisk form.

Forsvaret opplyser at inntaksprøvene til militæret i fjor, som 8.910 personer var igjennom, viste en snittkarakter på 1,97. Det vil si stryk, skriver Romerikes Blad.

For å få svakeste ståkarakter – to – må man klare (menn/kvinner) 20 situps, 16/10 armhevinger, 4/5 kroppshevinger (forskjellige øvelser) og 2,23 meter/1,81 meter i stille lengde.

Tirsdag tente Tom Nordlie og Arne Kristian Hanssen en brannfakkel i forhold til ungdommens fysiske form.

– Store mørketall

På 3.000 meter løp rekruttene til 2,75 i snitt. For menn vil det tilsi 14.15.

– Med utgangspunkt i de tallene de har gitt meg, gir de resultatene en indikasjon på at ting ikke er bra. Men det er store mørketall i Forsvaret. Vi vet ikke om alle er testet, og vi vet ikke hva de ville gjort med snittet. Det er også langt færre som er inne til førstegangstjeneste enn tidligere, opplyser seksjonsleder Anders McDonald Sookermany ved Forsvarets institutt på Norges idrettshøgskole.

Hvert årskull teller rundt 60.000 personer.

– De som møter til test har vært gjennom sesjon, men det blir bare spekulasjon å hevde at disse er over gjennomsnittet godt trent. Vi vet rett og slett ikke, sier majoren.

Savner leken

Flere kilder Romerikes Blad har vært i kontakt med anslår at gjennomsnittstiden på 3.000 meter de siste ti årene har økt med ett helt minutt. Det kan ikke Sookermany kommentere, men han henviser imidlertid til undersøkelser hvor man har målt oksygenopptaket på soldatene på ergometersykkel.

Mens man på 1980-tallet fant et gjennomsnitt på 43,5, var dette falt til 40,2 i 2002.

– I samme periode var også gjennomsnittsvekten økt med fem kilo, så det forklarer noe av årsaken. En økning i kroppsvekt kan også indikere at det er et lavere energiforbruk blant de unge, noe som igjen tyder på et lavere aktivitetsnivå. Hva som har skjedd siden 2002, har vi lite kjennskap til. Men det er tegn som tyder på at barn og unges aktivitet stadig blir mer organisert. Samtidig ser vi at den frie leken er mer stillesittende enn tidligere. Til tross for at man deltar i mer organisert aktivitet, er totalinntrykket at ungdommen i dag ikke blir i bedre form, sier han.

– Helt hinsides

Også blant de best trente i Forsvaret har nivået falt betraktelig. Gjennomsnittstiden på 3.000 meter ved inntaket til Krigsskolen økte med 42 sekunder fra 2000 til 2005.

Bjørnar Dullum, seksjonsleder for fysisk fostring ved skolen, er bekymret.

– Vi skal jo egentlig ha kremen av kremen. De som blir håndplukket. Selv om jeg antar at fallet har flatet noe ut, vil jeg si at det er kritisk.

Ved Norges Idretsshøgskole har de måttet senke kravene de siste årene. Les saken her!

Mangler fokus

Dullum er enda mer opptatt av utviklingen i samfunnet for øvrig.

– Det virker som man ikke har fokus på dette i det hele tatt i skolens planverk. Det er for lite aktivitet, og kvaliteten på den som er, er altfor dårlig. Kravene i kroppsøvingsfaget i skoleverket er helt hinsides, mener han.

Noen lyspunkter finner han imidlertid.

– Undersøkelser viser at aktivitetsnivået til niåringene har stabilisert seg bra, men fallet til et 15-åring er massivt. Har man en stor jobb å gjøre, sier han.

Les flere saker fra Romerikes Blad her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag