*Nettavisen* Nyheter.

Rektor: - Ungdommene er dypt preget

BLE 17 ÅR: Det var Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) som ifølge politiets siktelse ble drept av stebroren Philip Manshaus. Tirsdag var dørene åpne på Sandvika videregående skole, der det også var lagt ut en kondolanseprotokoll. Foto: Trond Lepperød (Mediehuset Nettavisen)

17-åringen ble drept i familiens hjem på Eiksmarka i Bærum lørdag ettermiddag, før moskéangrepet.

13.08.19 16:10

SANDVIKA, BÆRUM (Nettavisen): Tirsdag var flere elever samlet på Sandvika videregående skole for å minnes Johanne Zhangjia Ihle-Hansen. 17-åringen ble funnet drept lørdag kveld.

Det er jentas stebror, Philip Manshaus (21), som er siktet for drapet og for drapsforsøk og terrorhandling etter angrepet i Al-Noor-moskeen på Vøyenenga i Bærum.

Les også: Familen til Philip Manshaus: - Tomheten og sorgen over tapet av henne som vi føler er nesten ikke til å bære

- Preget

Når Nettavisen er til stede på skolen tirsdag, forteller rektor Ann Hege Wilsbeck Jerve at drapet på 17-åringen preger alle:

- Først og fremst er folk preget. De ungdommene som kommer hit er preget, dypt preget. De er triste og viser det, sier Jerve til Nettavisen.

Flere har tatt imot tilbudet om samtaler med fagfolk.

Johanne Zhangjia Ihle-Hansen skulle ha begynt i 2. klasse.

- Det var mange her som hadde lært henne å kjenne, ikke minst innen det programområdet hun gikk, medier og kommunikasjon, sier Jerve og sier hennes tanker nå først og fremst går til familien.

Klikk på bildet for å forstørre.

PREGET: Rektor Ann Hege Wilsbeck Jerve ved Sandvika videregående skole sier til Nettavisen at folk på skolen er preget av det som har skjedd. Foto: Trond Lepperød (Mediehuset Nettavisen)

Rektor sier at skolen midt i denne tragedien samtidig må gjøre seg klare til å ta imot 980 elever ved skolestart 20. august. Ansatte kommer til planeggingsmøte allerede torsdag.

- Vi må ivareta flere løp, men det er klart at hele stemningen her er preget, sier hun.

«Takk for at vi fikk lære deg å kjenne», står det i kondolanseprotokollen som er lagt fram på skolen ved siden et bilde av Johanne Zhangjia Ihle-Hansen.

Kondolanseprotokollen vil ligge framme for de som ønsker å skrive en siste hilsen. Deretter vil vi den bli gitt videre til Johanne Zhangjia Ihle-Hansen.

Les også: Terrorsaken: Drapstidspunktet og motivet ikke klarlagt

Dørene åpne hver dag

Etter at protokollen ble lagt fram tirsdag morgen, var flere elever og venner av jenta på plass.

Klikk på bildet for å forstørre.

MINNES MEDELEV: - Takk for at vi fikk lære deg å kjenne, står det skrevet i kondolanseprotokollen som tirsdag ble lagt ut på Sandvika videregående skole i Bærum. Johanne Zhangjia Ihle-Hansen var elev på skolen og skulle ha begynt i 2. klasse. Foto: Trond Lepperød (Mediehuset Nettavisen)

Sandvika videregående skole holder dørene åpne hver dag mellom 9 og 15 denne uken. Det vil være rådgivere og helsesøster til stede. Politiet vil også være tilgjengelig på skolen fra klokken 12, melder NTB.


Elevrådsleder: - Helt uvirkelig

– Det er helt uvirkelig at en av våre er borte, sier elevrådsleder Jakob Lie Tønnesen til Budstikka.

Han skulle begynt på samme trinn som 17-åringen og var på skolen tirsdag formiddag sammen med nestlederen i elevrådet, Herman Sætre, for å skrive noen minneord.

Mobiliserer

Bærum kommune har mobilisert ressurser knyttet til skoler og nærmiljøene for å ta vare på de unge og berørte etter angrepet mot moskeen på Skui og drapet på jenta lørdag. Den siktede 21-åringen bodde sammen med søsteren i en bolig på tettstedet Eiksmarka.

Dagen etter, på søndagen, ble Eiksmarka kirke åpnet på kvelden. Ungdomsklubben på Østerås skole er også blitt åpnet ekstra for ungdommer og andre som ønsker å søke sammen, melder NTB.

Klikk på bildet for å forstørre.

BLOMSTER: Flere har lagt ned blomster ved boligen til den drepte Johanne Zhangjia Ihle-Hansen som ble skutt og drept lørdag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

- I dialog med PST

Mandag gikk Bærum kommunes kriseteam gjennom hendelsene.

Ordfører Lisbeth Hammer Krog (H) var til stede på skolen tirsdag for å signere kondolanseprotokollen.

Hun avviser at det er et befestet høyreekstremt miljø i Bærum, men at det er registrert enkeltindivider.

- Kommunen er i tett dialog med PST og politiet omkring miljøer, som alle kommuner i landet er. Og dette er et tema på våre dialogmøter med politiet, uttalte Krog til NTB rett etter krisemøtet.

Tre menigheter

Det er tre muslimske menigheter i Bærum kommune, ifølge NTB.

- De kjenner veldig på det de opplever som et tøft offentlig ordskifte mot muslimene i Bærum. Det gjelder ikke bare muslimer, det gjelder også andre religiøse minoriteter. Menighetene skal ikke gå og være engstelige for hva som kan skje. Vi skal høre hva de ønsker seg for å fysisk trygge moskeene og ha en dialog med politiet om dette, sier ordfører Krog.

Skal ha blitt drept med skytevåpen

VG meldte tirsdag at 17 år gamle Johanne Zhangjia Ihle-Hansen ble drept med skytevåpen.

Nettavisen har fått de samme opplysningene, men politiet har så langt ikke gått ut og bekreftet noe om hvordan 17-åringen ble drept.

- Jeg kan ikke gå nærmere inn på dødsårsak eller -tidspunkt nå. Det har med etterforskningshensyn å gjøre. Vi vet heller ikke noe om motiv for drapet, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til Nettavisen.

Mandag bekreftet politiet at 21-åringen hadde flere våpen på seg under angrepet på moskeen lørdag.

- Det var flere våpen, og det var jaktvåpen, og vi antar at noen av disse våpnene var oppbevart lovlig uten at han nødvendigvis hadde tilgang til dem, uttalte politiadvokat Pål-Fredrik Hjort til NTB.

I Oslo tingrett mandag ble det besluttet av 21-åringen skal varetektsfengslet i fire uker, blant annet på grunn av gjentakelsesfare.

Krimteknikere i moskeen

Politiets krimteknikere holdt tirsdag på med sitt arbeid inne i bønnerommet på moskeen. Innkjøringen til mosketomta var stengt med sperrebånd, og her var det også flere som hadde lagt ut blomster.

«I medfølelse med alle som opplever utrygghet og frykt. Vi kjenner med dere. Varme tanker fra en sambygding», sto det på en blomsterhilsen utenfor moskeen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Philip Manshaus ble mandag fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.