Gå til sidens hovedinnhold

Rektor avlyser «Bli ny»-dag etter denne tweeten

- Hyggelig å se at mange menn bryr seg, sier mannen som danner grunnlag for landets mest delte og leste sak torsdag.

OSLO (Nettavisen): Johan Høgåsen-Hallesby, småbarnspappa på Kolbotn, har blitt allemannseie - i alle fall på sosiale medier - etter at han la ut en tweet om sønnens kommende uke på Skolefritidsordningen (SFO).

«På fredag sementerer vi kjønnsroller»
Ukeplanen fra SFO anno 2014

Han sier det er viktig at vi ikke undervurderer kraften i det språklige.

- Sønnen min kan lese. Og han skjønner at dette skal jentene gjøre, og at han som gutt skal gjøre noe annet. Det er det som står skrevet.

Avlyst
Kraften i tweeten, og i en e-post han sendte til skolen, har vært så sterk at rektor Anne Hodne Endal ved Kolbotn skole har valgt å avlyse fredagens «Bli ny»-dag på SFO.

- Vi ser at formuleringen er veldig uheldig, og at det kan oppfattes som fokus på utseende og aktiviteter basert på kjønn, sier rektor ved Kolbotn skole, sier hun til Aftenposten.

Høgåsen-Hallesby mener man kan reagere på to måter: Forbli taus - eller si fra fordi offentlig skole og SFO ikke bør være formidler av stereotypier og begrensende kjønnsrollemønster, mener han.

Mange tilbakemeldinger
Tilbakemeldingene har vært utallige. Det Høgåsen-Hallesby gleder seg over er alle mennene som gir uttrykk for å bry seg.

- Dette kunne lett endt opp som en diskusjon blant småbarnsmødre. Gleden er derfor stor over at også menn, type direktører, har kommet på banen med innspill og tilbakemeldinger, sier Høgåsen-Hallesby til Nettavisen.

Han synes det er fascinerende hvordan hans engasjement har spredt seg vidt over det ganske land. Han sier videre at han savner mer diskusjon knyttet opp mot «kjønning» i ung alder.

- Ordlyden i SFO-skrivet ville ikke passert i Sverige. I motsetning til Norge har de en aktiv, offentlig debatt om likestilling i barnehage og skole, legger han til.

- Snakker for lite om arenaene til barna
- Kjønnsdiskusjoner handler sjelden om barn. Slik bør det ikke være. Vi snakker for lite om arenaene til barna våre, enten det er skole, SFO eller fritidsaktiviteter. Vi dropper dem av. Men hvordan fungerer mekanismene? Hvordan bruker vi arenaene? Hvor aktive er vi? Hvordan kan vi påvirke? spør han.

Han tror mange har lagt merke til tweeten hans på grunn av gjenkjennbar-komponenten.

- Alle med småbarn kjenner igjen en ukeplan. Man skummer igjennom, før man plutselig en gang i blant stopper opp og sier: «I all verden!», når man stusser over noe. Det var det jeg gjorde noe med, sier han til Nettavisen.

- Det er mange som har historier om det samme. Det er mye kraft i historiene som aldri fortelles, sier han.

I etterkant av tweeten har han fått servert mange historier i samme gata som den han selv publiserte.

- Dannes trolig tidlig
Han tror kjønnsrollemønstrene dannes i tidlig alder, og at det derfor er viktig å unngå å skape kjønnskløfter i barnehagen og grunnskolen.

- Rollene dannes nok lenge før studietiden og arbeidslivet, sier han.

SFO som øde øyer
Kjønnsforsker og postdoktor Sanna Sarromaa ved Høgskolen i Lillehammer er ikke overrasket over at det kan glippe på denne måten for en SFO.

- Det er gjort en del likestillingsarbeid i barnehager og på skoler, men SFO blir på en måte øde øyer i disse sammenhengene. Det kan også sees i sammenheng med de ansattes utdannelsesnivå, sier hun til Aftenposten.

Hun sier at med mindre noen har sagt til en førsteklasegutt at han ikke kan lakke neglene, så ligger det ikke innebygd i ham at han ikke kan lakke neglene sine om det er det han vil.o

Hun roser Høgåsen-Halleby som tok opp problemstillingen.

- Det burde være forbud mot aktiviteter som deler barnegruppen inn etter kjønn, avslutter designeren og småbarnspappaen på Kolbotn.

Kommentarer til denne saken