RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rektor ved Nylund skole opplyser at elevene skal synge julesanger, men ikke gå i kirken under årets juleavslutning.
Rektor ved Nylund skole opplyser at elevene skal synge julesanger, men ikke gå i kirken under årets juleavslutning. Foto: Google Maps

Rektor avviser sensur av julesanger

En barneskole i Stavanger har fått mye kritikk for å ikke la barna å synge «Deilig er jorden» på juleavslutningen. – Saken medfører ikke riktighet, sier rektor Frøydis Anthonsen.

Det var Stavanger Aftenblad som først omtalte saken. «Deilig er jorden» var angivelig kuttet ut og ord som «nisse» og «jul» ble byttet ut i julesangene. Nå avviser rektor Frøydis Anthonsen overfor Dagbladet at dette stemmer.

– I hui og hast svarte jeg på spørsmål da journalisten ringte tidligere i dag, og uten å sjekke saken nærmere har de publisert saken som om vi har ønsket å endre julesangene, sier hun.

Les: På Nylund skole får ikke elevene synge «Deilig er jorden», de må nynne

– Skal synge julesangene

– Så det er ikke riktig at jul- og gudsordene sensureres hos dere i år?

– Nei, nei. Musikklærerne skrev et forslag til hvordan det hadde sett ut om vi skulle gjøre det ekstreme; ta vekk alle ordene. «Er det sånn vi vil ha det? Hva er det samfunnet vil? Hva er det foreldrene vil?» Slik gikk diskusjonen. Bare vi kaller det jul, så er det jo noen som ikke kan være med, sier hun.

Hun sier den endrede julesangteksten nådde én klasses ukeplan ved en feil.

– Det som stemmer, er at vi i år ikke skal i kirken, men heller samles på skolen. Der skal vi selvsagt synge de originale julesangene. Og neste år skal vi i kirken igjen, og så kan heller de som ikke vil være med, søke om fritak, sier rektoren.

– Ingen ting er bedre

Begrunnelsen for at teksten til «Deilig er jorden» ikke kunne synges, er at den oppfattes som forkynnelse, sa FAU-leder Arvid Berentsen tidligere. Han er selv imot å endre teksten i julesangene.

Etter at rektoren gikk ut og avviste saken, sier Anthonsen at han er fornøyd.

– Jeg vet ikke om dette er et uhell, men er det slik at skolen nå likevel vil benytte originaltekstene, er ingen ting bedre, sier FAU-lederen til Stavanger Aftenblad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere