Gå til sidens hovedinnhold

Rektor skeptisk til snusforbud

Rektorer på videregående skoler er ikke bare positive til Kreftforeningens ønske om helt snus- og røykfrie skoler.

- At all snusing og røyking i skoletiden skal være forbudt stiller jeg meg skeptisk til, sier rektor ved Stavanger katedralskole, Ivar Walde, til Nettavisen.

Kreftforeningen ønsker et forbud mot snus og røyk som både omfatter skoletiden og skoleområdet.

Les saken: Vil forby snus og røyk i skolen

Rådgiver i Kreftforeningen, Kristin Byrkje, mener at selv om flere av elevene på videregående skoler er over 18 år, vil regulering av tobakksbruk på skolen og i skoletiden falle inn under et ordensreglement.

- Vi vet at reglene i forhold til røyking og snusing er utfordrende å håndtere. Derfor mener vi det er viktig å bruke 1-2 år på å skape forståelse blant lærere og elever på hvor store helsemessige gevinster det har at ungdom ikke bruker tobakk, og at de sammen kan utvikle sin egen tobakkspolicy på sin skole, sier hun.

Byrkje forteller også at forskning viser at dersom en ikke har begynt med tobakk før fylte 20 år, er sjansen for at du i det hele tatt vil begynne svært liten.

- Håpløst og latterlig
Walde tror slike forbud kan føre til irritasjon blant både elever og lærere, og at det er umulig å kontrollere.

- Jeg kan ikke følge med på hver eneste elev hele tiden. Det kan ikke være skolens ansvar å følge med på hva elevene gjør i fritimer for eksempel. Da blir det håpløst og latterlig, og mot sin hensikt, sier han.

Ifølge Kristin Byrkje går ikke fritimer inn under det Kreftforeningen omtaler som skoletid.

- Må ha forbud
Rektoren forteller at det likevel er tobakksforbud på Stavanger katedralskole, men at han synes Kreftforeningen går for langt i sitt forslag om totalforbud.

- Vi har regler om at ingen får snuse og røyke på skolens område, men hva de gjør i en fritime i byen, tar vi ikke ansvar for.

Han forteller at det er lite problemer med tobakk på skolen, og at forbudet fungerer gått, selv om de ikke har klart å slå ned på noen som snuser eller røyker.

- Det nytter ikke bare å ha et forbud. Vi må forklare, informere og motivere elever til å la være å snuse eller røyke. Men dette er en problematikk som ligger mellom ørene på folk – man vet at tobakk er kjedelig for folks helse og miljø, og det er noe en må akseptere, sier han.

Ønsker tobakksfri skole
Rektor ved Etterstad videregående skole i Oslo, Bjarne Asgrimsplass, sier til Nettavisen at han gjerne skulle ønske seg et forbud mot all snus og røyk i skoletiden, men mener slike forbud ofte har to sider.

- Personlig mener jeg det er riktig vei å gå, men da må det skje på et overordnet nivå, for eksempel at det gjelder alle videregående skoler i Oslo. Ideelt sett ønsker vi oss en tobakksfri skole.

Asgrimsplass forteller at det også på Etterstad er forbud mot tobakk, og at røykere blir anvist til steder der det er lov å bruke tobakk. Han innrømmer likevel at det er vanskelig å slå ned på bruken, og spesielt på snusing.

- Snus er vanskelig, fordi det ikke alltid synes. Her går vi ikke rundt å se etter om elevene bruker snus, men de vet at de ikke har lov, sier han.

Snusen er populær
På Etterstad er snusing utbredt både hos jenter og gutter. Mange elever snuser, og rektoren tror det er fordi snusen er «in».

- Den er veldig populær akkurat nå. Samtidig går snusen for å være mindre skadelig enn røyk, noe som gjør at den er mer akseptert.

Han tror likevel elevene er klar over hvilke helsefarer snusen fører med seg.

Snus er også kreftfremkallende
Kreftforeningen lister opp en rekke helsefarer ved bruk av snus og røyk.

Snus er kreftfremkallende, og bukspyttkjertelen og spiserøret er da mest utsatt. I tillegg gir snusing økt blodtrykk og puls på grunn av nikotinet. Snusbruk øker dødsrisiko ved hjerteinfarkt, og øker også risikoen for skader på muskler og skjelett. Skader i vev og muskler leges saktere.

Snusen kan også føre til misfarging av tennene, og få tannkjøttet til å trekke seg tilbake.

I tillegg er det også en rekke selvrapporterte helseplager blant unge snusere. Gutter kan få betydelig økt risiko for hodepine, nakke- og skuldersmerter, og ledd- og muskelsmerter. Jenter kan få tendens til kvalme, bihulebetennelse og hjertebank.

Mister i snitt ti år av livet
6700 mennesker dør hvert år som følge av røyk. Halvparten av alle røykere dør for tidlig. I snitt mister de 10 år av livet. I tillegg dør flere hundre av passiv røyking.

Kreft, kols og hjerte- og karsykdommer har sammenheng med røyking. Samtidig opplever mange røykere flere år med dårlig helse og redusert livskvalitet.

Røyking påvirker også hud og hår, syn, tenner, kondisjon, og smak og lukt på en negativ måte. Røyking fører også til at skader leges saktere, og det øker risiko for impotens, redusert fruktbarhet og komplikasjoner ved graviditet.

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg