Remas nye «bestevennsavtale», som innebærer en satsing på lokale ølbryggerier i lokalmarkedene, har skapt strid med Tromsø-bryggeriet Mack.

Rema 1000 vil redusere antall nasjonale ølsorter fra 49 til 43 for å gi plass til regionale og lokale ølsorter.

Manglende hylleplass hos Rema 1000 ville mest sannsynlig ha ført til oppsigelser hos Mack, men nå ser det ut som Rema har snudd i saken.

Ifølge en pressemelding skriver Rema at de nå ønsker å selge Mack i landets tre nordligste fylker:

- Vi har hørt ropet fra Nord. La oss derfor forsikre nordlendinger om at vi gjerne ønsker å selge Mack i alle de tre nordligste fylkene – hvis Mack vil, sier Lars Kristian Lindberg i REMA 1000.

LES OGSÅ: Professor: Remas «bestevennesavtale» har gitt dem «Mack-gate»

Møtes mandag

Lindberg møter mandag ledelsen i Mack for å diskutere situasjonen. Ifølge Nordlys var partene på vei inn i forhandlinger like før klokken 16.

– Vi har fått signaler om at vi har misforstått, og det ville jo være det beste. Men vi har ikke noen spesielle forventninger til møtet, sa administrerende direktør Harald Bredrup i Mack tidligere mandag.

Rema har varslet at kjeden vil redusere antallet nasjonale ølsorter fra 49 til 43 for å gi plass til regionale og lokale ølsorter. På landsbasis vil dette ramme blant andre Mack, Hansa og Aass.

Bredrup i Mack sier at selskapet må gå dypt inn i kostnadene sine som følge av reduksjonen Rema har skissert, men Mack har så langt ikke tallfestet de eventuelle kostnadskuttene.

Misnøye i Hansa Borg

Ledelsen i Hansa Borg, som eier Hansa i Bergen, Borg i Sarpsborg, CB i Kristiansand og 54 prosent av Nøgne Ø i Grimstad, er heller ikke fornøyd med situasjonen. Foreløpig har bryggerikonsernet ikke en avtale om levering til Rema-butikker i 2017.

– Jeg har sett pressemeldingen fra Rema 1000, men det er ikke noen endring i saken. Vi aksepterer ikke den plassering og mengde som Rema 1000 er villig til å ta inn av Borg øl, sier administrerende direktør Lars Midtgaard til Sarpsborg 24.

Han hevder at bryggeriet har forsøkt å komme i kontakt med Rema flere ganger mandag, uten å få svar.

LES OGSÅ: - Det er kaos for Rema 1000

- Vi vil gi kundene det de vil ha

I pressemeldingen sier Lindborg at Remas ambisjon er å få inn 19 lokale mikrobryggerier i Rema 1000 i løpet av året.

Han oppfordrer mikrobryggerier til å ta kontakt dersom de ønsker å komme inn i den lokale butikken med sitt øl.

- Vi vil gi kundene det de vil ha. Nå skjer det mye spennende blant mikrobryggerier rundt om i det ganske land. Dette vil vi gjerne være med på. Derfor inviterer vi nå lokale mikrobryggerier i Nord-Norge til å ta kontakt for å se nærmere på mulighetene for å få plass i hyllene i våre lokale butikker, avslutter Lindberg.

LES OGSÅ: Når Æ blir til Ræva 1000