*Nettavisen* Nyheter.

Remdesivir hastegodkjent som koronabehandling i USA - nå kan Sverige komme etter

Legemiddelet Remdesivir er utviklet av amerikanske Gilead Sciences.

Legemiddelet Remdesivir er utviklet av amerikanske Gilead Sciences. Foto: Gilead Sciences via AP / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

Godkjent etter lovende resultater. Sverige kan være dager unna.

02.05.20 23:35

Legemiddelet Remdesivir er godkjent til bruk på syke covid-19-pasienter i USA. Sverige kan være på vei etter, men Norske eksperter mener det er for tidlig å konkludere med at det virker.

Alltid oppdatert: Her er siste nytt om koronavirus-situasjonen

Fredag ble det eksperimentelle legemiddelet hastegodkjent i USA, noe som ble kunngjort av president Donald Trump.

Dette skjedde på bakgrunn av foreløpige resultater fra en statlig støttet studie i USA. Den viser at Remdesivir, fra det amerikanske legemiddelselskapet Gilead Sciences, korter ned sykdomsforløpet med 31 prosent, eller i gjennomsnitt fire dager, for covid-19-pasienter på sykehus.

Sverige kan være dager unna

Lørdag skriver svenske Expressen at de nå skal være få få dager unna å godkjenne legemiddelet. Avisen siterer Sveriges TV 4. Charlotta Bergquist, som leder infeksjongruppen ved det svenske legemiddelverket, skal ha sagt til kanalen at de nå studerer rådata fra studier for å raskt kunne få legemiddelet ut.

- Vi ser på om nytten veier opp for risikoen, sier hun.

Ifølge henne er arbeidet med dette legemiddelet høyt prioritert og ifølge avisen svarer hun dette på på spørsmål fra TV 4 om en godkjenning kan være dager unna:

- Det er vanskelig å si en eksakt dato, men det er sannsynlig, ja. Det her er spesielle omstendigheter.

For tidlig å konkludere

– Det er positivt at vi får lovende resultater, men det er for tidlig å konkludere med at vi nå har en behandling som virker mot koronaviruset, sier administrerende direktør John-Arne Røttingen i Forskningsrådet.

– Det testes nå ut en rekke medisiner i studier over hele verden. Samme dag som disse resultatene kom, viste en annen og mindre studie ingen effekt av Remdesivir, konstaterer han.

– For å få sikker kunnskap må vi gjøre nok eller store nok studier, og det er bare slik vi kan si om medisin faktisk fungerer mot koronaviruset, og om den eventuelt kan ha uventede bivirkninger, sier Røttingen, som leder den globale WHO Solidarity-studien.

Spennende funn

– Remdesivir er ett av legemidlene som vi nå tester mot koronaviruset på norske sykehus. For oss er det viktig å presisere at det ikke er slik at vi nå har funnet behandlingen mot koronaviruset, sier professor Pål Aukrust ved Oslo universitetssykehus, som leder den norske delen av WHO-studien.

– Vi ser noen spennende funn, men vi må fortsette å samle inn data, både på denne medisinen og de andre behandlingene vi undersøker, før vi kan konkludere med hvilken behandling som faktisk fungerer, sier han.

Liten studie

1.063 pasienter deltok i den amerikanske studien, som også omfattet en kontrollgruppe som ikke fikk legemiddelet.

De som fikk legemiddelet, kunne i gjennomsnitt forlate sykehuset etter 11 dager. De som ikke fikk det, kunne utskrives etter 15 dager.

Den amerikanske smitteverneksperten Anthony Fauci mener at Remdesivir kan bli ny standardbehandling for alvorlig syke covid-19-pasienter. Det er ikke blitt testet på pasienter som har mildere sykdomsforløp.

Ebola

Remdesivir ble i sin tid utviklet som legemiddel for å behandle ebolapasienter, men viste ikke positiv effekt.

FDA har fra før gitt hastegodkjenning til bruk av malariamedikamentet hydroksyklorokin etter at Trump gjentatte ganger har trukket det fram som en mulig behandling for covid-19-pasienter.

Enkelte studier tyder imidlertid på at dødsraten øker med bruk av dette legemiddelet, og noen endelige konklusjoner om effektiviteten er ikke blitt trukket. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag